Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene on julkaissut yhteiset suositukset tekoälyn hyödyntämisestä ammattikorkeakouluissa. Suositukset koskevat erityisesti tekoälyn hyödyntämistä koulutuksessa. Suositusten valmistelusta ovat vastanneet ammattikorkeakoulujen koulutuksen vararehtorit.
Suositukset ovat perusteltuja. Tekoälyn ja erityisesti generatiivisen tekoälyn kehitys on ollut viime aikoina erittäin nopeaa. Tekoälyllä on varmasti jo lähitulevaisuudessa merkittävä rooli asiantuntijatehtävien työssä, ja siksi koulutuksen tulee tarjota opiskelijoille laajat valmiudet hyödyntää tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia.
Arenen ohjeiden laadinnassa on käytetty laajasti ammattikorkeakoulujen ohjauksen ja oppimisen asiantuntijoita, sekä ammattikorkeakoulujen sisäisiä keskusteluita. Työ aloitettiin alkuvuodesta 2023 ja valmistui toukokuussa, kertoo Arenen toiminnanjohtaja Ida Mielityinen.
Suosituksissa nousee esille erityisesti tekoälyn hyödyntämisen eettinen puoli. - Korkeakoulutoimijoina meitä ohjaa yhdenvertaisuuden ja eettisyyden periaatteet kaikessa toiminnassa. Eettisyydellä ja yhdenvertaisuudella halutaan nimenomaan korostaa korkeakouluyhteisöjen tasa-arvoisia lähtökohtia suhteessa tekoälyyn, Mielityinen sanoo.
- Tekoälyn viimeaikainen nopea kehitys on haastanut myös ammattikorkeakoulut laajasti pohtimaan tekoälyn roolia osana oppimisprosessia sekä työelämätaitona. Ammattikorkeakoulut haluavat olla aktiivisia tekoälytyökalujen hyödyntämisessä. Näin varmistamme opiskelijoiden ja henkilökunnan osaamisen tekoälyn hyödyntämisessä nyt ja tulevaisuudessa, toteaa Arenen toiminnanjohtaja Ida Mielityinen.
Tekoälyn käyttämästä lähdemateriaalista johtuvat mahdolliset vääristymät tekoälyn tuottamassa tekstissä voivat aiheuttaa eettisiä haasteita, lisätä syrjintää tai vääränlaista profilointia. - Korkeakouluna takaamme, että kaikilla opiskelijoilla on käytössä yhdenvertaiset työkalut ja oppimisen mahdollisuudet. Korkeakoulu ei voi esim. velvoittaa käyttämään työkalua, joka ei ole kuulu oppilaitoksen tuettuihin ja valittuihin järjestelmiin.
Entäpä tekoälyn avulla tuotetut opiskelijatyöt? Joko ammattikorkeakouluilla on käytössään työkaluja, joilla opiskelijoiden tuotoksia voidaan tarkistaa?
- Joitain työkaluja on jo markkinoilla, mutta niiden toiminta suomen kielellä ei ole vielä riittävän tarkkaa luotettavaan käyttöön, englanninkielisen materiaalin kohdalla tilanne on jo parempi.
Monen mielestä ChatGPT tuottaa monissa tapauksissa jo ylivertaista kieltä ihmiseen verrattuna. Toisaalta tekoäly tekee myös virheitä, joita ihminen ei tietoisesti tee. Mielityisen mukaan suosituksia tullaan päivittämään nopeasti kehittyvät tilanteen mukaisesti.
Arenen ohjeet löytyvät täältä.