Helsingin messukeskuksessa järjestetään parhaillaan Teknologia-tapahtumaa. Sen aihepiiriä on laajennettu vuosien varrella monella uudelle alueelle, mutta nyt on löytynyt lähes kaikille yhteinen nimittäjä. Tekoäly tulee esiin lähes kaikkialla messukeskuksen näyttelyssä ja seminaareissa.
Saksalainen automaatioyritys Sick näytti osastollaan tekoälytaidetta, josta vastasi tekoälytaitelija Taika Huu. Hän hyödyntää generatiivista Stable Diffusion -tekoälyä. Se on avoin, open sourceen perustuva malli, jonka Taika on itse opettanut omilla kuvillaan. Tuotoksiin voi tutustua messuilla Sick:n osastolla.
Sick itse kertoi kehittäneensä tekoälyn avulla koulutusmateriaaleja. Tekoälyllä on ensin käännetty suomalainen puhe tekstiksi ja sitten englanniksi, ja tuotoksen esittelee animoitu hahmo. Hahmo luotiin Synthesia-työkalulla ja tulos on varsin vaikuttava.
Koko hypen pointti on pitkälti se, että tekoäly voi esimerkiksi konenäössä ratkaista helpommin yhä kompleksisempia ongelmia. Ero entiseen on merkittävä. Nyt koneoppimisessa luokittelu on sääntöpohjaista, uudessa AI-maailmassa tekoäly määrittää säännöt. Niiden avulla varmuus tunnistaa objekteja paranee merkittävästi.
Tällä on iso merkitys esimerkiksi tuotannon laadunvarmistuksessa, ja tulee muuttamaan konenäön soveltamista. Testien mukaan tekoälyn generoimat ennusteet esimerkiksi päästömittauksesta korreloivat erittäin hyvin mitattujen arvojen kanssa. Samalla tekoälyennuste tuottaa mittalaitteista erillisen päästöjen valvonnan, joka toimii silloinkin, kun anturi lakkaa toimimasta.
Tekoäly on oikeastaan jo tehnyt perustason ohjelmoinnin tarpeettomaksi taidoksi. Ihminen ei kykene kisaamaan matemaattisissa tehtävissä, joissa ongelma on riittävän hyvin määritelty ja data saadaan jostakin valmiina.
Tekoäly tulee ajan myötä valumaan eri osiin järjestelmiä. Myös automaatiossa sen merkitys kasvaa koko ajan. Ratkaisuja kehittävät yritykset lanseeraavat jo omia ratkaisujaan, kuten Koneoppimista hyödyntävä TwinCAT-ratkaisu Beckhoffin osastolla osoittaa.
Tekoäly on tulossa myös kunnossapitoon. Kun Stora Enson tehtaalla on tällä hetkellä 120 operaattoria tai kunnossapidon asiantuntijaan, tulevaisuudessa automaation kasvaessa määrä putoaa ehkä 20:een, kuten yhtiön Oulun tehtaan kunnossapitopäällikkö Ari Alanen esitti.
Tekoäly aiheuttaa suuret mullistukset työelämään. Kun tällä hetkellä lakkoillaan työelämää koskevien muutosten takia, tekoälyn tuomat muutokset tulevat aiheuttamaan vähintään pienimuotoisen vallankumouksen. Osa myös vastustaa uudistuksia. Mutta kuten tulevaisuuden tutkija Risto Linturi ensimmäisenä päivänä sanoi, hidastelu aiheuttaa vain entistä suuremmat ongelmat. Lopulta tekoäly ei vie töitä, vaan se joka hyödyntää tekoälyä, vie työt siltä, joka ei hyödynnä.