Generatiivinen tekoäly on eittämättä päättyvän vuoden kuumin uusi tekniikka. ChatGPT:stä reilu vuosi sitten alkanut myllerrys on levinnyt useimpiin sovelluksiin ja dokumentteihin. Yksi seuraus kehityksestä on se, ettei kukaan enää pian lue PDF-dokumentteja.
Hyvä esimerkki on PDF Expert, joka on periaatteessa vain yksi tiedostojen lukutyökalu. Nyt työkalu on saanut uuden ominaisuuden, jota beetatestataan. AI Chat on lisäosa, jonka avulla käyttäjä voi ”keskustella” suoraan tiedoston kanssa.
Generatiivista tekoälyä hyödyntävä työkalu osaa luoda yhteenvetoja, listata dokumentin tärkeimmät pointit, tuottaa avainsanoja ja hashtag-tunnisteita dokumentin tekstistä. Yleisemmällä tasolla työkalulle voidaan esittää mitä tahansa kysymyksiä dokumentin sisällöstä.
Saman voi toki tehdä myös ChatGPT:n kanssa, jolle voi syöttää koko dokumentin. Ehkäpä työkaluihin suoraan integroitu keskusteleva tekoälyavustin nopeuttaa entisestään työntekoa?
Kehityksellä kuitenkin on muutamia seurauksia. Esimerkiksi PDF-tiedostojen ulkoasun merkitys pienenee, kun alkuperäisiä tiedostoja lukee yhä harvempi. Valtion virallisen lehden sisältö on aivan yhtä hienosti esitettyä kuin art directorin tuunaama dokumentti.
Sama toimii toki jo esimerkiksi Youtube-videoiden kohdalla. Pitkänkin teknisen esityksen voi skipata, kun tekoäly tuottaa esityksestä joko transcriptin tai kokoaa pääkohdat lyhyessä ajassa.