Omnitele on DNA:n toimeksiannosta mitannut suomalaisten operaattoreiden mobiilidatapalvelun suorituskykyä ja laatua Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa. Kaikilla kolmella operaattorilla data liikkuu varsin sutjakkaasti, mutta Elisalla nähtiin ongelmia yhteyksien latenssissa.
Mittauksissa käytettiin kuluttaja-asiakkaille suunnattuja nopeimman tiedonsiirtoyhteyden sisältäviä matkapuhelinliittymiä: DNA Rajaton 5G 1000M, Elisa Premium 5G ja Telia Rajaton 5G 1000M. Liittymät eivät ole identtisiä ja operaattorit voivat esimerkiksi priorisoida liikennettä eri tavoin. Yleisellä tasolla mittaukset kuitenkin antavat hyvän kuvan verkkojen suorituskyvystä.
5G-tekniikan tuoman kehityksen myötä voidaan mobiiliverkoissa saavuttaa yli gigabitin latausnopeuksia. Harva palvelu kuitenkaan vaatii edes hetkellisesti näin suuria nopeuksia. Hyvä mittari on 4K-tasoisen videon striimaus, sillä se edellyttää keskeytymätöntä 25 megabitin datanopeutta.
Kaikkien operaattorien liittymillä päästiin suurimman osan ajasta (yli 90 prosenttia mittausajasta) yli 100 megabitin yhteysnopeuksiin. DNA:n liittymällä mitattu latausnopeus oli 10 suurimman kaupungin alueella keskimäärin yli 650 Mbit/s ja vähintään 100 Mbit/s saavutettiin lähes 96 % ajasta.
Lähetysnopeuden merkitys kasvaa, koska yhä useampi mobiiliverkon käyttäjä tuottaa moninaista sisältöä ja jakaa sitä muille käyttäjille erilaisissa ympäristöissä ja eri aikoina. DNA:n liittymällä saavutettu lähetysnopeus 10 suurimmassa kaupungissa oli keskimäärin noin 90 Mbit/s, ja yli 10 Mbit/s oli saatavilla yli 97 % mittausajasta. 10 megabittiä riittää reaaliaikaiseen HD-tasoiseen verkkolähetykseen.
Viive eli latenssi on sekin tärkeä mittari ja tältä osin operaattorien tulokset erosivat toisistaan. Oheisesta kuvasta näkyy, että viive oli Elisan verkossa säännöllisesti suurempi kuin DNA:lla ja Telialla. Oulu pomppaa kaupunkivertailussa esiin selvästi pisimmillä viiveillään operaattorista riippumatta.
Tutkimuksen voi ladata DNA:n sivuilta.