Suomessa mobiiliverkkoinfrastruktuuria rakentava ja ylläpitävä DNA Tower alkaa hyödyntää Elisan kansainvälisesti palkittua hajautettua DES-sähkönvarastointiratkaisua (Distributed Energy Storage, DES). DES:n avulla operaattorit voivat optimoida sähkökustannuksiaan varavoimakapasiteetin avulla.
DES-ratkaisussa sähköverkon tuottamaa ylimääräistä energiaa varastoidaan mobiiliverkon tukiasemien vara-akkuihin. Se tarjoaa joustavuutta koko energiaverkkoon ja vähentää hiilidioksidipäästöjä, mikä osaltaan edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa. Ratkaisu tarjoaa myös huomattavia taloudellisia etuja.
Kun laitetilojen varmistukseen käytettävät akustot muutetaan virtuaaliseksi voimalaitokseksi, tekoälyllä toimiva DES-järjestelmä mahdollistaa ns. kuormansiirron. Tämä tarkoittaa, että sähköä ostetaan verkosta alhaisilla hinnoilla ja varastoidaan kulutettavaksi silloin, kun hinnat ovat korkeammat. Varastoitua sähköä voidaan jaella koko verkossa tai myydä ylimääräinen energia tasapainottamaan paikallisten sähköverkkojen tarpeita.
DES on Elisan kehittämä mobiiliverkon tukiasemien varavirran älykkään hallinnan ratkaisun. Sen avulla Elisa voi optimoida tukiasemiensa sähkönhankinnan sekä tarjota tasapainotuspalveluita kantaverkkoyhtiölle. Elisa sai tämän vuoden alussa 3,9 miljoonan euron valtionavustuksen, joka mahdollistaa palvelun nopeutetun käyttöönoton 150 MWh:n kapasiteetilla. Kyseessä oli tuolloin suurin tämän tyyppinen hanke Euroopassa.
Ennen Telenor Towers -sopimusta - DNA Tower on osa konsernia - Elisan oma verkko oli tiettävästi Euroopan suurin hajautettu, virtuaalinen voimalaitos. Nyt Telenor vie saman tekniikan koko Pohjoismaihin, joka tarkoittaa samalla suurempaa kokoluokkaa. Kaikkiaan Telenorilla on Pohjoismaissa 20 000 tukiasemasaittia.
Kuva: Telenor Towers