ChatGPT on ollut markkinoilla pian puolitoista vuotta, mutta se on jo ehtinyt mullistaa esimerkiksi kalasteluviestien laatimisen. Nyt verkon puolustajat ottavat käyttöön samat aseet. Check Pointin pääjohtaja Gil Shwed hehkutti uutta Infinity AI Copilot -työkalua. - Tekoälyn käyttö viedään nyt uudelle tasolle.
Älykkäälle automaatiolle on taatusti kysyntää verkkorikollisia vastaan taistellessa. Viime vuonna nähtiin yli 5000 megaluokan ransomware-hyökkäystä eli peräti 90 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Shwedin mukaan tämä perustui pitkälti tekoälyn hyödyntämiseen.
- Vuosi 2024 on käännekohta kyberturvallisuudelle. Ainoa keino taistella uhkia vastaan on tekoälyyn nojaava pilvialusta. AI pitää saada osaksi työrutiineja. Uusi Infinity AI Copilot siirtää tekoälyn backendistä etualalle, eli tietoturva-analyytikon työpöydälle, Shwed maalasi.
Kyse on työkalusta, jonka avulla voidaan luoda uusia tietoturvapolitiikkoja - tai policyjä kuten alalla sanotaan - listata vaikkapa viimeisen 7 päivän aikana löydetyt haittaohjelmaperheet tai kysyä, onko laite suojattu joltakin tietyltä haavoittuvuudelta. - Copilotin avulla voi myös lisätä oikeuksia käyttäjille, Shwed esitteli.
Shwed korosti sitä, että havaitseminen ei riitä. Hyökkäykset pitää estää ennalta sen sijaan, että yrityksen verkko olisi vaarassa 2-3 kertaa viikossa.
Check Pointin roadmapissa Copilot tullaan tulevaisuudessa viemään läpi kaikissa tuotteissa. Threat prevention -tuotteiden johtaja Ofir Israel kertoi, että Copilot ei perustu vain OpenAI:n LLM-malleihin, vaan myös avoimiin LLama-malleihin. Mallit ovat erilaisia ja tulevien copilottien on tarkoitus päättää lennossa, mitä mallia pitää käyttää.
Entä sitten, kun tekoäly auttaa laatimaan täydellisen kalasteluviestin? Game over vai kuinka? Ofir Israelin mukaan täydellinen kalasteluviesti on vain ajan kysymys. Se ei kuitenkaan merkitse loppua.
- Me emme katso vain tiettyjä pisteitä viestissä, vaan täytyy nähdä mitä viestin vastaanottamisen jälkeen tapahtuu. Hyökkäys on aina tapahtumien ketju, joka voidaan pysäyttää.