Euroopan Komissio on käynnistänyt prosessin, jonka myötä unionin alueelle rakennetaan tekoälyyn ja erityisesti generatiiviseen tekoälyyn keskittyviä supertietokoneita. Näitä laitoksia kutsutaan EU:n tekoälytehtaiksi.
Tekoälytehtaat perustetaan komission mukaan nykyisten HPC-supertietokoneiden verkoston ympärille. Yksi nykyisen EuroHPC-hankkeen kolmesta superkoneesta on Kajaanissa CSC:n tiloissa toimiva LUMI, joka on rakennettu UPM:n vanhaan paperitehtaaseen.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan Eurooppa on jo edelläkävijä EU:n tekoälylain myötä, mikä varmistaa, että tekoäly on turvallisempi ja luotettavampi. - Nyt Euroopasta on myös tultava globaali johtaja tekoälyinnovaatioissa. Tekoälytehtaat auttavat varmistamaan asemamme tämän mullistavan teknologian eturintamassa.
Tekoälytehtaisiin kootaan tekoälyn menestyksen keskeiset ainekset: laskentateho, data ja lahjakkuudet. Ne auttavat tekoälykehittäjiä kouluttamaan suuria generatiivisia tekoälymallejaan käyttämällä EuroHPC-supertietokoneita ja tarjoamalla pääsyn data-, laskenta- ja tallennuspalveluihin. Tehtaat verkotetaan kaikkialla Euroopassa, mikä tarjoaa ainutlaatuisen eurooppalaisen yhteistyön tekoälykehyksen.
Tekoälytehtaita yhdistetään jäsenvaltioiden tekoälyaloitteisiin ja luodaan elävä tekoälyekosysteemi. Tehtaat hyötyvät myös Euroopan testaus- ja kokeilutiloista ja digitaalisista innovaatiokeskuksista. Tekoälytehtaat edistävät tekoälyn teollisten ja tieteellisten sovellusten kehittämistä ja validointia keskeisillä eurooppalaisilla aloilla, kuten terveydenhuolto, energia, autoteollisuus ja liikenne, puolustus ja ilmailu, robotiikka ja valmistus, puhdas ja maataloustekniikka.
Eilen käynnistynyt haku on rullaavasti voimassa ensi vuoden loppuun saakka. Ensimmäinen määräaika on marraskuun 4. päivänä ja jo siihen mennessä odotetaan ensimmäisiä rahoitushakuja uusien AI-superkoneiden suunnittelun aloittamiseen.
Taloudellinen tuki tekoälytehtaille tulee Horizon Europen ja generatiiviselle tekoälylle omistetun Digital Europe -ohjelman kautta. Tämä tuottaa noin 4 miljardin euron julkiset ja yksityiset lisäinvestoinnit vuoteen 2027 asti.
Suomen hallituksen tuoreessa ensi vuoden talousarviossa on varattu 50 miljoonaa euroa LUMIn ”korvaavan koneen hankintaan”. Suomen osalta ”LUMI2”-koneen rahoitukseksi on kaavailtu 50 miljoonaa euroa ensi vuonna, 75 + 75 miljoonaa euroa kahtena seuraavana vuonna ja 50 miljoonaa euroa vuonna 2028.