Uusien puolijohdetehtaiden hinta on muuttamassa pysyvästi valmistajien listaa. Vielä 0,13 mikronissa kymmenet yritykset valmistivat omat piirinsä. 20 nanometrissä lista on todella lyhyt: omat logiikkapiirinsä valmistavat enää Intel ja Samsung.
IC Insights -tutkimuslaitoksen mukaan tehtaaton eli fabless-malli on yleistynyt kiihtyvällä vauhdilla. Viimeisin aalto on japanilaisten Toshiban, Renesasin, Sonyn ja Fujitsun siirtyminen tehtaattomaan malliin. Siinä pääomainvestointien määrä pidetään alle 10 prosentissa liikevaihdosta.
Valmistus siirtyy siis lähes kokonaan sopimusvalmistajien eli foundry-yritysten linjoille. Samalla herää kysymys, millainen kilpailuetu piirinvalmistus on, jos kaikkien komponentit valmistetaan samoissa tehtaissa, samoilla linjoilla ja samoissa prosesseissa.
Sopimusvalmistus on niin iso bisnes, etteivät Intel ja Samsung halua pysyä siitä erossa. Ne tarjoavat muille puolijohdetaloille omia prosessejaan palveluna. Intel on tullut tälle alueella hitaasti, mutta nyt esimerkiksi Alteran uusimmat 14 nanometrin FPGA-piirit valmistetaan Intelin linjoilla.
Uusien tehtaiden valtavai kustannuksia kuvaa hyvin Intelin D1X-tehdas Oregonissa, jossa ryhdytään valmistamaan prosessoripiirejä 450 millin piikiekoilla. Tehtaan kustannusarvio on yli kuusi miljardia dollaria.