5G-tekniikka puhuttaa nyt tutkimuslaitoksia ja verkkoyrityksiä eri puolilla maailmaa. Vielä on epäselvää, mitä kaikkea 5G pitää sisällään, mutta jo nykytutkimus antaa osviittaa siitä, mitä tuleman pitää. Yksi tärkeä osa 5G.tä voi olla ns. massiivinen mimo, jota on juuri testattu Lundin yliopistossa Ruotsissa.
Yleensä tukiasemassa on kaksi vastaanotinta. Massiivisessa mimossa tukiasrma varustetaan jopa sadoilla antenneilla. Niiden on tarkoitus olla pieniä ja edullisia ja periaatteessa vaihdettavia komponentteja. Hieman hehkulamppujen tapaan, kertovat Lundin tutkijat.
Satojen antennien hyödyntäminen edellyttää, että signaalit tukiasemasta ohjataan niihin kohtiin solussa, jossa päätelaitteet kulloinkin ovat. Tämä edellyttää tukiasemilta edistyneitä algoritmeja ja suhteellisen raskatsa laskentaa.
Lundin yliopistossa 5G-tutkimusta vetävän prosessori Fredrik Tufvessonin mukaan uusi tekniikka on mahdollinen, koska tiedämme nyt paljon enemmän radioaaltojen käyttäytymisestä kuin muutama vuosi sitten. - Voimme pakata samalle taajuusalueelle useita datasignaaleja ilman että ne häiritsevät toisiian, hän kertoo.
Tufvesson arvioi, että massiivinen mimo löytää tiensä kaupallisiin tukiasemiin 5-10 vuoden aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tekniikka on kypsää, kun ensimmäisiä 5G-verkkoja ryhdytään ottamaan käyttöön 2020-luvun ensimmäisten vuosien aikana.
Lundin yliopisto tutkii massiivisen mimon käytännön toteutuksia yhdessä Linköpingin yliopiston, Alcatel-Lucentin Bell Labs -laboratorioiden, National Instrumentsin ja Sony Mobilen kanssa.