VTT on kehittänyt paikokonetekniikan, jolla voidaan toteuttaa kuvioituja, taipuisia valopintoja esimerkiksi mainosnäyttöihin, info-kyltteihin ja valaisimiin. Myös ikkunaruutuun tai pakkaukseen kiinnitetyt älykkäät, läpinäkyvät muovipinnat ovat nyt mahdollisia.
OLED-tekniikka (Organic Light-Emitting Diode) on yleisesti käytössä kännyköiden näytöissä ja televisioissa, mutta tähän asti vain lasipinnoille valmistettuna perinteisiä mikroelektroniikan valmistusmenetelmiä käyttämällä. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n menetelmällä OLED-elementtejä voidaan nyt painaa lasi- ja teräspinnan lisäksi myös joustavalle muovialustalle.
Vastaavanlaista valaisevaa muovikalvoa ja ilmassa tapahtuvaa prosessointia ei ole aiemmin tehty tässä mittakaavassa.
OLED-valopinnan valmistuksessa käytetään perinteisiä painomenetelmiä kuten syväpainoa ja silkkipainoa, jotka mahdollistavat hyvin suuret tuotantomäärät. Tuotanto on siis mahdollista perinteisen painotalon kaltaisessa laitoksessa.
Syväpaino- ja silkkipainotekniikoilla valmistettava OLED-valopinta on noin 0,2 milliä paksu ja sisältää muutamien satojen nanometrien paksuiset elektrodit ja polymeerikerrokset, joissa valon emissio tapahtuu. Ilmiötä kutsutaan elektroluminenssiksi, jossa orgaaninen puolijohde säteilee valoa sähkökentässä. OLEDin valoteho on noin kolmanneksen ledin tehosta. Sen etuna on, että se säteilee valoa koko pinnaltaan.
VTT:n OLED-muovikalvo valaisee toistaiseksi noin vuoden verran, koska valoa säteilevät polymeerimateriaalit ovat herkkiä hapelle ja kosteudelle. Tulevaisuudessa kalvojen elinikä kasvaa suojakalvojen kehityksen myötä ja kalvojen sovellusmahdollisuudet laajenevat.
VTT etsii kehittämälleen OLED-tekniikalle parhaillaan kaupallistajia.