Valo on keskeinen osa tietokoneiden ja verkkojen toimintaa, mutta yksi suuri este täysin optiselle tietotekniikalle on se, että tähän asti ei ole osattu tallentaa bittejä suoraan optisille piireille. Kansainvälinen tutkijaryhmä on nyt kehittänyt tekniikoita, joiden avulla on mahdollista tallentaa dataa suoraan optisille siruille.
Kyse on saksalaisten ja englantilaisten tutkijoiden yhteistyöstä. Projektia vetänyt Exterin yliopiston professori David Wright sanoo, että Nature Photonics -lehdessä esitetty innovaatio voi avata tien kohti ultranopeaa datan prosessointia ja tallennusta.
- Lopulta tekniikkaamme voidaan käyttää jopa tietokoneisiin, joissa hyödynnetään neuraalilaskentaa kuten datan prosessointi aivoissamme tapahtuu, Wright visioi.
Münsterin yliopiston professori Wolfram Pernice uskoo puolestaan, että täysin optiset muistit menevät paljon pidemmälle kuin tämän päivän optinen tietoliikenne.
Optisia bittejä voidaan kirjoittaa muistiin gigahertsin tai jopa sitä suuremmilla nopeuksille. Tämän takia mahdollinen optinen muisti määrittelisi uudet suorituskykyrajat tulevaisuuden prosessoreille. Yksi etu optisissa biteissä on se, että kirjoitettu tila säilyy vaikka virta katkaistaan. Optinen muisti on siis haihtumaton.
Oxfordin, Exeterin, Karlsruhen ja Münsterin yliopistojen tutkijat käyttivät ns. vaihemuutosmateriaaleja optisessa muistissaan. Niiden optiset ominaisuudet muuttuvat vaihetilan eli atomien järjestyksen perusteella. Tämä muutettavuus kiteisestä amorfiseen tilaan antoi mahdollisuuden tallentaa monia bittejä yhteen optiseen muistisoluun.
TILAA UUTISKIRJE JA VOITA DELL XPS 13 -KANNETTAVA
Tilaa Elektroniikkalehden uutiskirje ja osallistu samalla arvontaan, jossa voit voittaa Dellin huippulaadukkaan kannettavan XPS 13 -tietokoneen. Kampanja jatkuu Teknologia15-messujen päätöspäivään eli 8.10.2015 asti, jolloin voittaja on selvillä.
Tilaaminen onnistuu tästä.