EKG-sykemittaus on tarkkaa ja sille on Suomessakin perustettu menestyviä liikeideoita Polar Electron muodossa. Maailma on kuitenkin muuttumassa ja esimerkiksi monissa liikuntalajeissa jokin muu kuin rinnalle kiinnitettävä vyö olisi parempi tapa mitata sykettä. Onneksi apu on jo tulossa.
Ratkaisu on PPG eli fotopletysmografia. Käytännössä kyse on kahden valon aallonpituuden heijasteiden eron mittaamisesta, jonka perusteella anturi voi tuottaa sykelukeman. Nämä anturit tarkentuvat koko ajan. Itävaltalaisen ams:n uusi AS7000-anturi on markkinoiden tarkin optinen bioanturi.
AS7000-anturin toiminta on varsin yksinkertainen. Anturissa oleva ledi valaisee ihoa ja läpäisee solut, jotka laajenevat ja kutistuvat. Tämän perusteella voidaan laskea sydämensyke.
ams:n piirin anturi on toki erittäin tarkka, mutta yhtiön bioanturien liiketoiminnasta vastaavan Ronald Tingl korostaa anturin ohjelmistojen eli algoritmien merkitystä. - Algoritmit käytännössä ratkaisevat, kuinka tarkka optisen anturin tuottama sykelukema on.
Yhtiö on testannut AS7000-piirin tuottamaa sykettä Polarin EKG-sykemittaria (RC3GPS) vastaan. Tulosten mukaan lukema pysyy 5 prosentin sisällä Polarin sykemittarin lukemasta 97 prosenttia ajasta. Esimerkiksi jo markkinoilla oleva PPG-pohjainen Fitbit-ranneke tuotti selvästi epätarkempia lukemia.
AS7000-anturi on kooltaan 6,1 x 4,1 x 1 milliä. Fitness-rannekkeisiin tarkoitettu piiriversio on jo tuotannossa. Älypuhelimiin ams:n PPG-anturi on tulossa tammikuussa. Sykkeen lisäksi PPG:tä eli pulssioksimetriaan perustuvaa mittausta voidaan käyttää verensokerin, ihon lämpötilan ja jopa verenpaineen mittaamiseen. Tätä viimeistä Ronald Tingl pitää isona tavoitteena ams:n bioanturiryhmälle.
TILAA UUTISKIRJE JA VOITA DELL XPS 13 -KANNETTAVA
Tilaa Elektroniikkalehden uutiskirje ja osallistu samalla arvontaan, jossa voit voittaa Dellin huippulaadukkaan kannettavan XPS 13 -tietokoneen. Kampanja jatkuu Teknologia15-messujen päätöspäivään eli 8.10.2015 asti, jolloin voittaja on selvillä.
Tilaaminen onnistuu tästä.