Suomessakin hermostuttiin takavuosina Kiina-ilmiöstä, kun erityisesti moni sopimusvalmistaja siirsi linjojaan maahan. Muistimarkkinoita seuraavan Dramexchangen mukaan ilmiö on globaali eikä läheskään ohi. Nyt yhä isompi osa muistipiireistä laivataan Kiinaan laitetuotantoa varten.
Aiemmin Kiina-ilmiö johtui ennen kaikkea halvemmista tuotantokustannuksista. Nyt ilmiötä vauhdittaa Kiinan oma talous: maassa valmistetaan yhä enemmän älypuhelimia ja mikroja, joilla täytetään kotimaan markkinoita.
Dramexchange kertoo, että kiinalaisvalmistajat ostavat tänä vuonna DRAM-piirejä 12 miljardilla dollarilla ja NAND-flasheja 6,67 miljardilla dollarilla. Luvut vastaavat 21,6 ja 29,1 prosenttia näiden piirien kokonaistuotannosta. Siis käytännössä joka kolmas flash-muisti toimitetaan kiinalaisille tehtaille.
Esimerkiksi Kiinan älypuhelintuotanto on todella massiivista. Seitsemän maailman 10 suosituimmasta älypuhelimesta valmistetaan Kiinassa. Ainoa poikkeus listaan lienee Samsung ja sen muutama malli tuolla listalla.
Dramexchange muistuttaa myös, että kiinalaiset älypuhelimet ovat järjestään Android-pohjaisia. Android taas kaipaa enemmän mobiili-DRAM-muistia kuin Applen iPhone-mallit.
Kiinaan nousee myös vauhdilla palvelinkeskuksia. Maailman palvelinpuolen DRAM-tuotannosta kiinalaiset ovat tänä vuonna ostaneet lähes 20 prosenttia. Dramexchangen mukaan Kiinaan nousee suurella vauhdilla datakeskuksia, joihin siirretään dataa miljoonista IoT-laitteista.