Teksasilainen Ambiq Micro kohahdutti mikro-ohjainmaailmassa tämän vuoden alussa esittelemällä Apollo-piiriperheen, jonka tehonkulutuslukemat jäivät nykyohjaimiin verrattuna murto-osaan. Nyt Ambiq kertoo suunnitteluvoitostaan, joka käytännössä todistaa heidän käyttämänsä arkkitehtuurin voiman.
Kyse on Misfit Shine -aktiivisuusrannekkeesta, jonka toisen polven versio on toteutettu Ambiqin Apollo-piirillä. Sen ansiosta rannekkeeseen on lisätty monia uusia ominaisuuksia, mutta toiminta-aika paristolla on säilynyt ennallaan.
Misfit-rannekkeiden laitesuunnittelusta vastaavan Steve Diamondin mukaan toisen polven Shine-ranneketta ei olisi voitu toteuttaa samanlaisena ilman Apollo-prosessoria. - Sen ansiosta meidän ei tarvinnut keskittyä tehonkulutuksen optimointiin vaan pystyimme suunnittelemaan uusia ominaisuuksia tietäen, että toiminta-aika pysyy ennallaan.
Shine 2 mittaa liikettä ja lepoa yhä tarkemmin paremman 3-akselisen kiihtyvyysanturin ansiosta. Näyttö on uusittu niin, että se toistaa kaikki värit. Rannekkeessa on uusi toiminto Misfit Move, joka rohkaisee liikkujia pysymään aktiivisena värinällä. Myös teksti- ja puheluilmoitukset sekä hiljainen hälytys ovat uusia toimintoja.
Silti ranneke toimii samalla paristolla kuuden kuukauden ajan, kuten ensimmäisenkin polven laite. Prosessori pieni tehonkulutus perustuu SPOT-teknologiaan (Subthreshold Power Optimized Technology). Yleensä prosessorien transistorit käännetään suoraan täyteen toimintajännitteeseen eli nykyisin 1,8 volttiin. Ambiqin ohjaimissa käytetään vain kynnysjännitettä (threshold voltage) eli pienintä jännitettä, jolla transistori vielä johtaa.
Apollo-ohjaimet kuluttavat 5-10 kertaa vähemmän tehoa kuin saman suorituskyvyn tuovat muut ARM-ohjaimet. Nähtäväksi jää, miten suuri vaikutus Ambiqilla on jatkossa koko mikro-ohjainmarkkinaan.