Analytics2015 – Kaikki puhuvat nyt big datasta. Erilaiset laitteet, tunnistimet ja anturit tuottavat meistä jatkuvasti dataa. - Älypuhelin kertoo meistä oikeastaan kaiken, sanoi SAS Instituten Analytics2015-tapahtumassa puhunut data-artisti Jer Thorp.
Thorp on erikoistunut big datan visualisointiin, mitä hän on tehnyt esimerkiksi suurille amerikkalaislehdille. - En tosin pidä big data -nimestä. Kysehän on pienestä, hyvin yksityiskohtaisesta datasta.
Thorpin esimerkit osoittavat, miten nykyihmisen elämä voidaan hyvin tarkasti kuvata älypuhelimen keräämän datan perusteella. - Liikkeistämme voidaan piirtää kartta, joka kertoo mihin pubiin menemme joka perjantai kello viisi.
Thorpin mukaan tämä ei enää yllätä ketään. Kun hän on esitellyt tuloksiaan ihmisille, tuloksena on lähinnä olankohautus ja kommentti, että hän taitaa työskennellä NSA:lle.
Tämä on tietenkin osin huolestuttavaa. Meillä pitäisi olla henkilökohtainen suhde omaan dataamme. Thorp kehottaa ihmisiä käyttämään esimerkiksi OpenPath-sovellusta, joka kerää älypuhelimen passiivisesti keräämästä datasta tietoa liikkeistämme ja antaa sen omaan käyttöömme. Muut sovellukset keräävät samaa dataa joka tapauksessa, jotta meille voidaan tyrkyttää räätälöidympiä mainoksia.
- Data ei ole numeroita, vaan elämäsi koodattuna. Ihminen tuottaa dataa, ei kone. Jos ei ymmärretä, että big data on inhimillistä, on mahdollisuus tehdä isoja virheitä.
Big datan visualisointi on tietenkin erittäin tärkeätä, koska vain niin big datan käyttäjällä on mahdollisuus nähdä data kokonaisuutena. Aiemmin tähän ei ollut mahdollisuutta. - Nyt, jos minulla on kolme miljoonaa datapistettä vaikkapa Twitter-viesteistä, ne voidaan mapata ja esittää kaikki yhdellä kertaa.
Visualisoinnin perusteella big data antaa mahdollisuuden kysyä uusia kysymyksiä, joita ei aiemmin voitu edes nähdä, kuvaa Thorp analytiikan etuja.