Puolijohdealalla kuluvaa vuotta voidaan jo nimittää todelliseksi hulluksi vuodeksi. Erilaisiin yrityskauppoihin on käytetty pitkälti toistasataa miljardia dollaria. Nyt kaupaksi meni yksi Piilaakson ja puolijohdealan pioneereista.
ON Semiconductor ostaa Fairchild Semiconductorin 2,4 miljardin dollarin käteiskaupassa. Samalla syntyy tehopuolijohteiden suurin yritys, jonka liikevaihto yltää vuositasolla noin viiteen miljardiin dollariin.
Alunperin Fairchild syntyi, kun Robert Noyce löysi rahoittajan uudelle puolijohdeyritykselle Fairchild Camera and Instruments -nimiseltä yritykseltä. Noycen porukka sai rahoituksen ja siitä muodostettiin Fairchildin puolijohderyhmä.
Vuonna 1958 Fairchildin ydinporukka – johon kuuluivat esimerkiksi Robert Noyce ja Intelin perustaja Gordon Moore – saivat valmistettu ensimmäisen kaupallisesti hyödynnettävän transistorin. Amerikkalaistietojen mukaan yritystä olisivat ostamassa sekä saksalainen Infineon että ON Semicnductor.
Noyce onnistui kehittämään ensimmäisen piitransistorin vuonna 1960. Transistorin isäksi kutsuttu Texas Instrumentsin Jack Kilby kehitti vastaavan integroidun piirin jo 1958, mutta hän käytti materiaalina germaniumia.
Monien vaiheiden jälkeen entinen Fairchild oli 1990-luvulla osa National Instrumentsia, mutta vuonna 1997 ryhmän toimiva johto osti liiketoiminnan itselleen ja samalla palautti vanhan Fairchildin nimen yritysten kartalle. Vuonna 2007 Fairchild juhli 50-vuotista taivaltaan puolijohdeyrityksenä.