Serbiasta ei joka päivä tule uutisia teknologisista innovaatioista, mutta nyt Belgradin yliopistossa on onnistuttu sellainen kehittämään. Serbialaistutkijat valmistivat grafeenista mikrofonin kalvon, joka on lähes 32 kertaa perinteisiä herkempi.
Tutkijat valmistivat mikrofonin kalvon – joka muuntaa äänen virraksi – grafeenista. Sen herkkyys osoittautui mittauksissa jopa 15 desibelä kaupallisia mikrofoneja paremmaksi.
Parempi herkkyys tarkoittaa, että mikrofoni kuulee tarkemmin ja korkeampia taajuuksia. Mittausten mukaan grafeenikalvo aistii taajuuksia aina 11 kilohertsiin asti.
Tutkija Marko Spasenovicin mukaan grafeeni on kevyttä ja joustavaa, ja sen mekaaninen kestävyys on korkeaa luokkaa. - Siksi grafeeni suorastaan huusi tulla käytettäväksi akustisena kalvona, Spasenonic perustelee.
Grafeenikalvo koostuu 60 atomikerroksesta. Se kasvatettiin nikkelikalvoalustalle. Nikkeli etsattiin prosessin loppuvaiheessa pois rakenteesta. Prosessori tuotti laadultaan hyvin tasaista mikrofonikalvoa.
Tutkijat valmistivat koemielessä myös 300 atomikerroksesta koostuvan grafeenikalvon. Se näyttää toimivan hyvin ultra-äänialueen mikrofonina. Tämä kehitystyö on tosin vielä alkuvaiheessa.
Suurin ongelma on tehdä grafeenin kasvattamisesta edullisempaa, jotta grafeenimikrofoni olisi kaupallisesti perusteltava tuote.