Suomi ei enää kuulu maailman terävimpään kärkeen, kun maat asetetaan paremmuusjärjestykseen ICT-tekniikan hyödyntäjinä. Vuonna 2010 olimme vielä maailman kuudenneksi paras ICT-maa, nyt olemme sijalla kaksitoista. Tämä selviää kansainvälisen televiestintäliiton uudesta listauksesta.
ITU laati vuosittain tilaston maiden ICT-osaamisesta. IDI-luku (ICT Development Index) muodostuu sen mukaan, miten maan väestöllä on pääsy internetiin eri reittejä pitkin, miten nettäi käytetään ja millainen osaamispohja verkon käytössä maan asukkailla keskimäärin on.
Indeksi on monimutkainen mittari, mutta vuosien myötä maiden tunnusluvut ovat nousseet tasaisesti. Paras ICT-maailmassa on Korea, joka oli ykkösenä myös vuonna 2010. Tänä vuonna Korean IDI-luvuksi noteerattiin 8,93.
Toiseksi paras maa rankingissa on Tanska, kolmanneksi paras Islanti ja näiät seuraavat Iso-Britannia ja Ruotsi. Suomi on viidessä vuodessa pudonnut listan kymmenen parhaan ulkopuolelle ja samalla heikoimmaksi Pohjoismaaksi.
Euroopan rankingissa Suomi on tällä hetkellä vasta yhdeksänneksi paras. Muiden Pohjoismaiden ja Iso-Britannian lisäksi edelle kiilaavat Luxemburg, Sveitsi ja Hollanti.
ITU:n raportti kertoo myös muita mielenkiintoisia asioita. Yksi mielenkiintoinen luku on se, kuinka monta prosenttia kansantuotteesta kuluu laajakaistayhteyden hankkimiseen. Halvin netti on Englannissa, jossa kansalaisen tuloista laajakaista vie alle puoli prosenttia. Suomessa ollaan lähellä yhtä prosenttia. Hinta on Euroopan 12. kallein.
ITU:n raportti on ladattavissa pdf-tiedostona täältä.