Eindhovenin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet lämpötila-anturin, joka on tiettävästi maailman pienin. Anturi on kahden neliömillin kokoinen ja painaa 1,6 milligrammaa Se on kirjaimellisesti hiekanjyvän kokoinen.
Anturi voidaan sijoittaa lämpötilaa mittaamaan ilman paristoa tai yhtään johtoa. Se saa kaiken tarvitsemansa virran vastaanottamastaan radioenergiasta.
Tällainen anturi on erinomainen ratkaisu esimerkiksi tulevaisuuden älytaloihin: mihin tahansa sijoitettava anturi, jonka perään ei koskaan tarvitse katsoa.
Mutta aivan vielä anturi ei ole valmis kaupalliseen käyttöön. Sen kantama on tällä hetkellä vain 2,5 senttiä: pidempään ei lähetysteho riitä. Tutkijat kuitenkin uskovat, että vuoden kuluttua kantama yltää metrin päähän ja myöhemmin viiteen metriin. Silloin anturi jaksaa jo lähettää tietonsa johonkin keskusyksikköön tai solmuun, josta lämpötilatieto kulkee tarvittavaan yksikköön.
Anturilla on jo nyt oma reititin, joka antenninsa avulla suuntaa radiolinkn suoraan anturiin. Koska kyse on suunnatusta lähetyksestä, reititin kuluttaa hyvin vähän energiaa.
Anturi toimii hyvin myös maalin, laastin tai betonin alla, joten niitä voidaan ripotella vapaasti ympäriinsä. Tässä mielessä Enidhovenin tutkijoiden anturi tulee lähelle sitä visiota, josta takavuosina puhuttiin ”älypölynä” (smart dust).
Anturi ottaa reitittimen lähettämä energian vastaan antennilla ja varastoi sen. Kun energiaa on kerätty tarpeeksi, anturi kytkeytyy päälle, mittaa läpötilan ja lähettää tiedon reitittimeen. Signaalilla on oma taajuutensa, joka kertoo tarkasti mitatun lämpötila-arvon. Reititin osaa laskea lämpötilan tämän taajuuden perusteella.
Tutkijat uskovat, että antureita voidaan massavalmistaa hyvin edullisesti, noin 20 sentin kappalehintaan.