Naisten tuottamaa koodia arvostetaan miesten tuottamaa paremmaksi. Jos ei tiedetä, että kyse on naisten koodista. Tämä selvästi seksistinen asenne selviää tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin Github-koodivarastosta löytyviä merkkejä sukupuolten välisestä epätasa-arvosta.
Kalifornian polyteknisen yliopiston ja Pohjois-Karolinan valtionyliopiston opiskelijoiden tutkimuksessa haluttiin selvittää, aliarvostataanko naiskoodajia samalla tavoin kuten monella muullakin alalla. Github kävi hyvin lähdemateriaaliksi, koska sinne tallentaa koodia yli 12 miljoonaa kehittäjää.
Opiskelijoiden tilastojen mukaan naisten tuottama koodi pääsi selvästi useammin osaksi jotakin hanketta kuin miesten tuottama. Naisten esittämistä muutoksista hyväksyttiin 78,6 prosenttia, kun miesten lukema oli neljä prosenttia alhaisempi.
Tulosta testattiin monella tapaa. Ehkäpä naiset tekivät yksinkertaisempia muutoksia? Ehkäpä he käyttivät yksinkertaisempia ohjelmointikieliä? Näistä ei kuitenkaan löytynyt selittäjää, joten naisten koodi oli pakko yksinkertaisesti julistaa paremmaksi. Ei paljon, mutta kuitenkin.
Githubiin tuottavista koodaajista vain yksi kahdestakymmenestä on nainen. Entä jos miehet tiesivät, että koodi oli naisen käsialaa? Se varaan hyväksyttiin suorastaan kohteliaisuudesta?
Tämäkään ei pidä paikkaansa. Mikäli koodista tai viestistä käy ilmi, että kyse on naisen tuottamasta koodista, se hyväksyttiin osaksi projektia selvästi harvemmin. Koodausmaailmassa naisilla on edelleen oma lasikattonsa.
Tutkimuksesta kertoi ensin ruotsalainen Elektroniktidningen.