Kisa siitä, mistä tekniikasta tulee tulevien IoT-verkkojen eli esineiden internetin laitteet yhdistävä tekniikka, on kovassa vauhdissa. Tällä hetkellä vahvimmassa asemassa on Semtechin LoRaWAN tai lyhyemmin LoRa. Verkkoa demotaan taas ensi viikolla Nürnbergin Embedded World -näyttelyssä.
Kyse on lopulta siitä, mikä verkkotekniikka tarjoaa parhaan kompromissin solmujen tai verkkoon liitettävien laitteiden tehonkulutuksen, verkon kantaman ja siirrettävän datanmäärän suhteen. Tässä kisassa LoRa on vahvoilla.
LoRa-verkon solmut tulevat toimeen paristovirralla vuosikausia. Verkon kantama on joissakin oloissa jopa 50 kilometriä ja tyypillisestikin vähintään 30 kilometriä., muistutaa Semtechin langattomien piirien markkinoinnista vastaava Hardy Schmidbauer.
Nürnbergissä Semtech demoaa LoRaa yhdessä saksalaisen Digimondon kanssa. Digimonda on E.ON:sta irroitettu yritys, joka huolehtii operaattorina Saksan älykkäiden sähkömittarien luennasta. Tähän tarkoitukseen Digimondo on valinnut LoRan.
Digimondon tarkoituksena on, että se kattaa LoRa-verkoillaan jo tämän vuoden loppuun mennessä kaikki suuret saksalaiskaupungit. Eikä sovelluskäyttö jää vain sähkömittareihin. LoRan avulla voidaan esimerkiksi jäljittää purjeveneitä järvellä. Tällaisia sovelluksia Digimondo on jo testannut kenttätesteissään.
LoRa-verkossa kerätään kevyttä dataa, lähinnä liikkeistä ja sijainnista sekä erilaisia antureilla mitattuja arvoja. Data liikuu 0,3-22 kilobitin sekuntinopeudella. Euroopassa käytössäon myös 100 kilobitin nopeus. USA:ssa FCC:n rajoitukset vaativat, että alhaisin datanopeus on 0,9 kilobittiä sekunnissa.
Tekniikkaa hallinnoi LoRa Alliance. Se huolehtii esimerkiksi LoRa-laitteiden sertifioinnista. Tällä hetkellä sertifiointija tekee kaksi laboratoriota Euroopassa, joista toinen on Espotelin tiloissa Espoossa.
LoRan suosion kasvusta kertoo allianssin jäsenten määrän kehitys. Tällä hetkellä yrityksiä on mukana yli 230, mutta vuoden loppuun mennessä luku on kasvamassayli 500:een, sanoo Schmidbauer.