Wifi on yksi tekniikoista, joita ilman olisi vaikea tulla toimeen. Sen iso ongelma on suhteellisen rankka tehonkulutus, kun bittejä lähetetään kymmenien megabittin vauhdilla. Washingtonin yliopistossa on kehitetty wifi-tekniikka, joka kuluttaa tehoa peräti 10 000 kertaa vähemmän kuin tämän hetken ratkaisut.
Tuossa luvussa on todella neläjä nollaa, eli tehoa kuluu kymmenen tuhatta kertaa vähemmän. Tekniikka on nimeltään passiivinen wifi ja sillä ylletään 11 megabitin datayhteyteen. Huomattavaa on, että tehoa kuluu myös tuhat kertaa vähemmän kuin matalatehoisella bluetoothilla (Bluetooth Low Energy) tai zigbeellä.
Tehonkulutuksen kutistaminen olemattomiin onnistui tutkijoilta niin, että he erottivat toisistaan radiolähetyksen digitaaliset ja analogiset toiminnot. Viimeisen 20 vuoden aikana radiolinkin digitaalinen osa on tullut erittäin energiatehokkaaksi, mutta analogiakomponentit kuluttavat edelleen paljon tehoa.
Passiivinen wifi keskittyy näihin analogisiin, tehoa paljon kuluttaviin funktioihin, kuten esimerkiksi signaalin tuottaminen tietyllä halutulla taajuudella. Ne on siirretty laitteelle, joka saa sähkönsä verkkovirrasta.
Radiolinkki toteutuu anturien matriisilla, joka tuottaa wifi-paketit hyvin pienellä tehonkulutuksella joko heijastamalla ja absorboimalla tämän signaalin digitaalisen kytkimen avulla. Testeissä yliopiston kampuksella älypuhelin pystyi siirtämään dataa tällaisesta anturimatriisista noin 30 metrin päästä.
Kaikki verkkoliikenne ja raskas datankäsittely tapahtuu verkkovirtaan kytketyillä laitteilla. Passiiviset wifi-anturit tuottavat varsinaiset wifi-datapektit, joten ne voivat kommunikoida kaikkien wifi-yhteensopivien laitteiden kanssa.
Tämä avaa wifille paljon nykyistä laajemman käyttömahdollisuuden. Esimerkiksi älykkäässä kodissa passiiviset anturit voisivat paikantaa vaikkapa kotiin jääneitä tavaroita. Aiemmin wifi ei ole tähän taipunut, mutta nyt esimerkiksi oven auki oleminen voitaisiin raportoida wifillä. Sehän ei kuluta käytännössä yhtään energiaa.
11 megabitin verran dataa sekunnissa muutamalla kymmenellä mikrowatilla. Tällaiselle hyötysuhteella moni keksii helposti erilaisia käyttötapoja. Ja koska Qualcomm kuuluu tutkimuksen rahoittajiin, voidaan olettaa että passiivinen wifi löytää aikanaan tiensä myös kaupallisiin tuotteisiin.