IEEE-järjestö on asettanut maalikseen 200 ja 400 gigabitin ethernet-tekniikoiden määrityksen. Samaan aikaan työ jatkuu 50 gigabitin taustalevyjen parissa. Xilinx on puolestaan kertonut ensimmäisestä piiristään, joka kykenee jo 56 gigabitin datanopeuteen.
Ethernet ei ehkä ole se tekniikka, joka saa eniten julkisuutta tällä hetkellä, mutta se on silti kehittynyt huomattavasti nopeammin kuin moni muu tietoliikennestandardi. Vuonna 2000 oli juuri esitelty gigabitin ethernet-linkki, nyt on demottu jo sataa gigabittiä. Nopeuslisäys on satakertainen. Esimerkiksi wifi-linkeissä nopeutta on samalla ajalla saatu 40-kertaisesti lisää.
Xilinx kertoo demoavansa parin viikon päästä Anaheimissa optisten verkkojen OFC-näyttelyssä lähetinvastaanotinta, joka yltää 56 gigabitin nopeuteen. TSMC:n 16 nanometrin FinFET+-prosessissa valmistettu piiri moduloi signaalia PAM4-tekniikalla, jota pidetään yleisesti lupaavimpana menetelmänä koodata seuraavan polven nopeuta ethernet-signaaleja.
PAM4-modulointi ei ole vielä yleisesti käytössä. Xilinx on mukana standardoimassa tekniikkaa OIF-järjestössä (Optical Internetworking Forum) ja IEEE:n standardointielimissä.
Runkoverkoissa kehitys on toisaalta ollut aika hidasta. Esimerkiksi Ciscon ennusteen mukaan 40 gigabitin kytkimet nousevat myydyimmäksi ensi vuonna. Vasta ensi vuonna ensimmäiset palvelimet kytketään verkkoon sadan gigabitin yhteyksillä.
Tilaa uutiskirje ja voita uusi Honor 5XTilaa nyt ETN-uutiskirje ja voit voittaa omaksesi uuden huippuhienon Honor 5X -älypuhelimen. Tässä Huawein uutuudessa on 5,5 tuuman FullHD-näyttö, nopea sormenjälkitunnistin takakannessa ja pitkään kestävä 3000 mAh:n akku. Laite arvotaan kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken huhtikuussa 3Dexpo-messujen yhteydessä. Uutiskirje ilmestyy kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tilaamaan pääset tästä ja sivun ylälaidasta. |