Teknologia13 - Espotelin peräsimessä on kesäkuun yritysjärjestelyjen jälkeen ollut Nokialla ja Ixonosilla uransa tehnyt Kari Liuska. Hänen johdollaan yritys haluaa kasvaa ja laajentua uusille markkinoille. - Mutta haluamme kasvaa hallitusti. Jos ei ole kannattava, asiakaspalvelu kärsii, Liuska muistuttaa.
Espotel kertoi vasta äsken perustavansa toimiston Ruotsiin. Ruotsi on tietysti ensi askel kansainvälistymisen tiellä. Länteen espoolaisyritys menee Procket-testausalusta edellä, sillä jokin tärkeä kulma uudella tulokkaalla pitää olla.
- Procke ton ehkä viidesosa myynnistämme, mutta toisaalta alusta erottaa meidän kilpailjoista. Pelkällä testaus- tai suunnittelukonsultaatiolla olisi vaikea mennä uusille markkinoille, Liuska selittää.
Liuska uskoo vakaasti sulautettuun elektroniikkaan. Ja miksi ei uskoisi? Jos 1990-luku kuului 500 miljoonalle PC:lle ja 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen miljardilla kännykälle, 2010-luvulla verkkoon liittyy 20 miljardia erilaista laitetta.
- Ne kaikki tarvitsevat älyä. Siis prosessorin, muistia ja liitännän nettiin, Liuska muistuttaa.
Tämä tuo kasvumahdollisuuksia yrityksille myös Suomessa. - Uskon teolliseen internetiin tai IoT:een todella paljon. Ja tämä kehitys oli näkyvissä jo vuosia sitten, Liuska sanoo.
Nokian nykyistä tilaa itsekin pitkän uran Nokian tuotekehityksessä tehnyt Liuska katselee tietysti murheellisena, mutta on ehdottoman väärin ajatella, että ”tämä oli nyt tässä”. - Jo 20 vuoden ajan sulautetun tekniikan ja sulautettujen ohjelmistojen markkinat ovat kasvaneet 10 prosentin vuosivauhtia. Ja se tarkoittaa miljardeja joka vuosi, Loiuska korostaa.