München – Digian omistama Qt otti eilen ison askeleen sulautettujen maailmaan, kun se julkisti uuden Qt Enterprise Embedded -kehitysympäristön. Qt:n kehityksestä vastaava teknologiajohtaja Lars Knoll sanoo, että tarkoitus on yksinkertaisesti tehdä käyttöliittymien kehityksestä mahdollisimman helppoa.
- Idea on, että kehittäjä pääsee töihin muutaman tunnin kuluttua siitä, kun Qt on ladattu omalle koneelle. Asennetaan, kehitetään ja viedään mille tahansa kohdelaitteelle, Knoll kuvasi prosessia.
Aiemmin sulautetun laitteen kehittäminen on ollut – ja on pitkälle edelleen – hyvin vaivalloista. - Pitää miettiä, mistä ajurit, mikä prosessoriarkkitehtuuri... koko prosessi vie aivan liikaa aikaa.
Qt:ssa ja sen uudessa sulautettujen sovellusten versiossa prosssi on hyvin suoraviivainen. Tietysti kehittäjän pitää innovoida helppokäyttöinen ja näyttävä käyttöliittymä, mutta sen saaminen raudalle ei enää hidasta prosessia.
- Riittää, että muuttaa yhtä asetusta Qt Creatorissa, niin sovellus käännetään eri kohdelaitteistolle, Knoll sanoo. Juuri helpompaa prosessista ei voi tehdä.
Sulautettujej Qt koostuu kehitystyökaluista kirjastoineen sekä Boot to Qt Software Stack -ohjelmistosta, joka asennetaan kohderaudalle. Se on tarjolle sekä sulautettuna Android- että Linux-versiona. Android-versiossa Qt korvaa ylimmän javakerroksen grafiikoineen ja Dalvik-virtuaalikoneineen. Androidin kotinäytön tilalle voidaan tuottaa oma, näyttävä käyttöliittymäkerros.
Knollin mukaan työkalupakettiin kuuluva Qt Creator luo eri alustoille erittäin siistejä ohjelmistopinoja. Kehityksen voi aloittaa eri referenssikorteilla, joita ovat Freescalen i.MX6, Nexus 7, BeagleBoard ja suosiotaan nopeasti kasvattanut Raspberry Pi. Työkalujen emulaattorilla voi testata, miten sovellus reagoi syötteisiin eri laitteistoilla. Sovelluksen viilaaminen ja uudelleen emulointi on hyvin nopeaa.
Qt Enterprise Embedded on ollut eilisestä alkaen ladattavissa ilmaiseksi 30 päivän kokeiluversiona Digian sivuilta. Kehitys onnistuu Ubuntussa 12.04-versiosta alkaen.