Fotoniikkaan pohjaava tiedonkäsittely on ottanut ison askeleen eteenpäin. Intel on yhdessä Fujitsun kanssa demonnout palvelinta, jossa laskenta- ja muistiyksiköitä on liitetty toisiinsa optisilla PCIe-linkeillä.
Demojärjestelmässä muisti- ja tallennusyksiköt sijaitsivat erillisissä räkeissä. Palvelimen prosessorille yksiköt kuitenkin näyttäytyvät ikään kuin olisivat emolevyllä.
Saman voisi rakentaa myös pinoamalla kiintolevyjä päällekkäin, mutta näiden hallinta vaatisi erillistä palvelinta. Se taas lisäisi laskennan viivettä, jota tietenkään ei haluta. Kuituyhteyden avulla järjestelmä on erittäin nopea ja hajautettu.
Optisen PCIe-linkin toteutus vaati kuitenkin sitä, että jokaiseen palvelimeen asennettiin Intelin optinen moduuli. PCIe-signaalit muunnettiin optisiksi Intelin itse suunnitteleman FPGA-piirin avulla, kertoo Intelin fotoniikkatuotteiden markkinoinnista vastaava Vic Krutul blogissaan.
OPCIe-linkin avulla Fujitsun palvelimiin saatiin enemmän muistikapasiteettia, kun laajennusräkin korttipaikkoja voitiin hyödyntää. Palvelimen Xeon-prosessorin rinnalle voitiin tuoda Xeon Phi -tytärprosessoreja, mikä kasvatti laskentatehoa. Erillisjärjestelmän jäähdytys on helpompi järjestää ja jäähdytystä tarvitaan aiempaa vähemmän.
Krutulin mukaan demo osoittaa, miten OPCIe näyttää tietä tulevaisuuden datakeskusten laiteratkaisuihin. Kuitu on tietenkin kallista, joten työpöydille tällainen ratkaisu ei ole ainakaan vielä edes pyrkimässä.