logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Renesas on tuonut markkinoille uuden RZ-sarjan mikroprosessorin tehokasta suorituskykyä vaativiin robotiikan sovelluksiin. RZ/V2H MPU:n tarjoama suorituskyky mahdollistaa sekä tekoälypohjaiset konenäkö- että reaaliaikaohjauksen sovellukset. Seuraavassa Renesasin Keigo Kawasaki tekee selkoa RZ-sarjan uuden jäsenen tuomista mahdollisuuksista robotiikan tekoälysovelluksiin.

Miten Renesasin tekoälyprosessori eroaa kilpailijoiden tarjonnasta?

Kolme merkittävintä erottavaa tekijää ovat:

  • Karsintatekniikalla (pruning) varustettu tekoälykiihdytin DRP-AI3 – Karsintatekniikka on laitteistopohjainen lähestymistapa kooltaan pienien tekoälymallien toteuttamiseksi ja tekoälyn laskentatehon parantamiseksi. Tämä mahdollistaa 10 TOPS:n suoritustehon wattia kohden, mikä on kymmenkertainen parannus aikaisempiin malleihin nähden.
  • Kuvankäsittelyn nopeutuminen tekoälykiihdyttimen lisäksi – Koko kuvausjärjestelmän suorituskyvyn parantamista varten RZ/V2H MPU:ssa on OpenCV-kiihdytin ja siihen kuuluva ilmainen OpenCV-kiihdytinkirjasto.
  • Sovellusten käsittelyyn tarkoitetun neljän 1,8 gigahertsin Arm Cortex-A55 -ytimen lisäksi piiri on varustettu reaaliaikaista ohjaustehoa varten kahdella 800 megahertsin Cortex-R8-ytimellä ja vähemmän laskentatehoa vaativien tehtävien suorittamista kuten anturidatan vastaanottamista varten Cortex-M33-ytimellä. Renesasin RZ/V2H on ainoa heterogeeninen tekoälyprosessori, jossa on kaikki kolme Armin Cortex-ydintä (A, R, M).

Mitkä ovat tekoälypohjaisen konenäön haasteet erityisesti sulautetuissa järjestelmissä? Mikä on Renesasin ratkaisu?

Suurin haaste sulautetuissa järjestelmissä on lämmön muodostuminen. Kun suurella teholla tapahtuva käsittely synnyttää lämpöä, suunnittelijat vastaavat usein haasteeseen siirtämällä lämpöä pois joko vähentämällä suoritustehoa tai lisäämällä lämpöä pois siirtäviä komponentteja, mikä puolestaan kasvattaa kustannuksia ja järjestelmän kokoa. Tekoälyn suoritustehon ollessa 10 TOPS:a wattia kohden Renesasin RZ/V2H selviytyy helposti suurta suoritustehoa vaativista tekoälyä hyödyntävistä konenäkösovelluksista ilman, että tarvitaan tuuletinkomponentteja.

Missä sovelluksissa tarvitaan reaaliaikaista kuvankäsittelyä?

Teollisuusautomaation roboteilta sekä ravintoloiden ja kaupallisten tilojen palveluroboteilta edellytetään reaaliaikaista kuvankäsittelyä. Näiden robottien pitää tunnistaa ympärillä olevat kohteet ja esteet reaaliaikaisesti pystyäkseen liikkumaan itseohjatusti. Myös dronien ja pienten kuljetusvälineiden tulee pystyä toimimaan itseohjautuvasti reaaliaikaisesti. RZ/V2H MPU soveltuu hyvin tällaisiin sovelluksiin.

Minkälaista palautetta asiakkaat ovat antaneet?

Useat asiakkaat ovat jo siirtymässä käyttämään Renesasin tekoälymoduuleja teollisuuden sovelluksissa ja pikkumoduuleja henkilöä avustavissa roboteissa. Lisäksi ainakin 40 asiakasta on harkitsemassa käyttöönottoa tällä hetkellä. Ratkaisevaksi tekijäksi näissä käydyissä keskusteluissa on osoittautunut RZ/V2H MPU:n kyky merkittävästi hillitä lämmön muodostumista.

Mikä edesauttaa tekoälyä hyödyntävien konenäkösovellusten käyttöönottoa? Mikä on Renesasin strategia?

Tekoälyn tehokasta käyttöönottoa estää usein vallalla oleva käsitys, että tekoälyn soveltaminen suunnitteluissa vaatisi erityisiä taitoja. Renesas vastaa tähän haasteeseen tarjoamalla suunnittelijoiden käyttöön suuren joukon vapaasti käytettäviä tekoälysovelluksia sisältäviä kirjastoja.

Minkälaisia tulevaisuuden näkymiä Renesasilla on?

Teknologian osalta aiomme jatkaa wattikohtaisen suorituskyvyn (TOPS/W) parantamista edelleen. Oletamme, että tulevaisuudessa sulautettuja piirejä käytetään yhä suurempaa laskentatehoa vaativissa sovelluksissa kuten generatiivisessa tekoälyssä. Tuotteistamisen osalta pyrimme jatkossa vastaamaan asiakkaiden ja markkinoiden esittämiin tarpeisiin.

Mitä etuja tarjoaa Renesasin DRP-teknologia?

DRP (Dynamically Reconfigurable Processor) mahdollistaa sovellusten suorittamisen kytkemällä sirulla olevien aritmeettisten yksiköiden piirikytkentäkonfiguraatiota dynaamisesti kullakin kellojaksolla prosessoitavana olevan sisällön mukaisesti. Koska ainoastaan tarpeelliset aritmetiikkayksiköt ovat käytössä, DSP kuluttaa tehoa CPU:lla tapahtuvaa prosessointia vähemmän ja myös käsittely nopeutuu. Verrattuna CPU:lla tapahtuvaan prosessointiin, jossa suoritustehoa vähentävät välimuistihakuvirheistä ja muista tekijöistä aiheutuvat toistuvat ulkoiset muistihaut, DRP mahdollistaa tarvittavien datapolkujen muodostamisen sirulle. Tällä tavoin minimoidaan suorituskyvyn huononeminen ja pienennetään muistihauista johtuvaa toimintanopeuden vaihtelua (jitter).

DRP on myös varustettu dynaamisella uudelleen konfiguroitavalla toiminnolla, joka kytkee piirikytkentätiedon aina algoritmin muuttuessa mahdollistaen prosessoinnin rajoitetulla sirukapasiteetilla jopa sellaisissa robotiikkasovelluksissa, joissa joudutaan käyttämään useita algoritmeja. DRP on erityisen suorituskykyinen prosessoitaessa suoratoistodataa esimerkiksi kuvantunnistuksessa, jossa rinnakkaistoiminta ja liukuhihnoitus suoraan parantavat suorituskykyä.

Mitä etuja tarjoaa heterogeeninen arkkitehtuuri, jossa DRP-AI3, DRP ja CPU toimivat saumattomasti yhdessä?

Esimerkiksi palveluroboteissa tarvitaan kehittynyttä tekoälyyn perustuvaa prosessointia ympärillä olevan tunnistamista varten. Toisaalta algoritmiin perustuvassa prosessoinnissa, jossa ei käytetä tekoälyä, tarvitaan myös päätöksentekokykyä ja ohjausta robotin käyttäytymisen suhteen. Tarjolla olevien sulautettujen prosessorien (CPU:t) resurssit eivät kuitenkaan riitä, kun pitäisi suorittaa edellä mainittuja erilaisia prosessointeja reaaliaikaisesti. Ratkaisuna tähän Renesas on kehittänyt heterogeenisen arkkitehtuuriin perustuvan tekniikan, joka mahdollistaa tekoälykiihdyttimen (DRP-AI3), OpenCV-kiihdyttimen (DRP) ja keskusyksikön (CPU) yhteistoiminnan.

DRP-AI3 nopeuttaa tekoälyä hyödyntävää konenäön prosessointia. Renesas on soveltanut omaa DRP-tekniikkaansa ja kehittänyt OpenCV-kiihdyttimen nopeuttaakseen prosessointia OpenCV:llä, joka on konenäön prosessointiin tarkoitettu teollisuusstandardin mukainen avoimen lähdekoodin kirjasto. Tuloksena on CPU-prosessointiin verrattuna jopa 16 kertaa nopeampi prosessointi. DRP-AI3:n ja OpenCV-kiihdyttimen yhdistelmä tehostaa sekä tekoälylaskennan että kuvankäsittelyn algoritmejä, mikä mahdollistaa tehokkaasti ja reaaliaikaisesti tapahtuvan kamerapohjaisen SLAM-navigoinnin esimerkiksi robotti-imurin kaltaisissa sovelluksissa.

Toisaalta sellaiset ohjelmistot, joilla tehdään esimerkiksi robotin käyttäytymiseen liittyvää päätöksentekoa ja ohjausta, edellyttävät tarkkaa prosessointia suhteessa muuttuviin olosuhteisiin ja ympärillä tapahtuviin muutoksiin. Tällaisiin tapauksiin CPU:lla tapahtuva ohjelmistopohjainen käsittely sopii paremmin kuin esimerkiksi DRP:llä tapahtuva laitteistopohjainen käsittely. On tärkeää jakaa prosessointi suoritettavaksi oikeissa paikoissa ja operoida toimintaa koordinoidusti. Renesasin heterogeeninen arkkitehtuuri mahdollistaa DRP:n ja CPU:n yhteistoiminnan koordinoidusti.

Aikooko Renesas kehittää neuroprosessorin?

Neuroprosessori (NPU – Neural Processing Unit) on yleisnimitys, jolla viitataan tekoälylaskennassa käytettäviin IP-piireihin, ja siinä tarkoituksessa myös DRP-AI on NPU.

Mitä uusia tekniikoita DRP-AI3 käyttää RZ/V2H:ssa?

DRP-AI3:ssa on otettu käyttöön nopeita ja vähän tehoa kuluttavia menetelmiä, jotka tukevat tekoälymallien koka pienentäviä menetelmiä. Erityisesti seuraavia kevennettyjä menetelmiä tuetaan:

1) Kvantisointi: Vähennetään bittimäärien painoja neuroverkkojen painotiedoksi ja ilmoitetaan tulo- ja lähtödata (piirrekartta) jokaiselle kerrokselle. Muunnetaan DRP-AI:lle tyypilliset 16-bittiset liukuluvut 8-bittisiksi kokonaisluvuiksi (INT8).

2) Haarojen karsiminen: Tässä tekniikassa jätetään laskutoimituksia pois asettamalla haarojen painotieto siten, että sillä ei ole vaikutusta tunnistamisen tarkkuuteen.

Onko RZ/V2H:lle saatavissa mallikytkentöjä tai referenssisuunnitteluja?

Renesas on kehittänyt visuaaliseen tunnistukseen tarkoitetun laitteen (Visual Detection Single Board Computer), jossa kameran ottamien kuvien perusteella arvioidaan laitteen ympärillä olevia kohteita ja määritetään ja ohjataan sen liikkeitä reaaliaikaisesti. Tässä ratkaisussa on yhdistetty tehonhallintapiireillä varustettu RZ/V2H ja ohjelmoitavat VersaClock-logiikkageneraattorit siten, että ne tukevat tehokkaita teollisuuden robotti- ja koneistotoimintoja. Ratkaisun suunnittelu on tehty siten, ettei lisätuuletusta tarvita ja että materiaalin tarve ja laitteen koko pysyvät minimaalisina.

Mitä kaikkea RZ/V-sarjan valikoimaan kuuluu?

RZ/V-sarjan mikroprosessoriyksiköissä on kiihdyttimenä DRP-AI. Alla olevassa taulukossa luetellaan valikoimaan kuuluvia saman arkkitehtuurin tuotteita, jotka ovat skaalattavissa 0,5 TOPS:sta 80 TOPS:iin.

 

MORE NEWS

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Uusi muisti nopeuttaa sekä grafiikkakortteja että tekoälylaskentaa

Muistiteknologian kehitys ottaa jälleen harppauksen eteenpäin, sillä JEDEC on julkaissut uuden sukupolven High Bandwidth Memory -standardin. HBM4-muisti lupaa mullistaa suorituskyvyn erityisesti tekoälylaskennan ja huipputason grafiikkasuorittimien osalta.

Näin HDMI:n tappaja GPMI toimii

Kiinalaisten teknologiayritysten kehittämä GPMI-standardi on paitsi nopeampi kuin HDMI, se myös yksinkertaistaa laitearkkitehtuuria radikaalisti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, miten GPMI toimii ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa kuluttajalle.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article