ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
 
ECF23 videos
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

ETNtv

Watch ECF videos

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 04.07.2018
  • Komponentit
  • Suunnittelu & ohjelmointi

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Artikkelin kirjoittaja Paul Parkinson toimii Wind Riverin ilmailu- ja puolustusjärjestelmien johtavana järjestelmäarkkitehtina.

 

Viime vuosikymmenen aikana puolijohdevalmistajat ovat siirtyneet tuotannossa moniytimisiin prosessoreihin, jotta kaupallisten markkinoiden jatkuvasti kasvavat vaatimukset yhä paremmasta suorituskyvystä voitaisiin täyttää. Yhden suoritinytimen tarjoaman suorituskyvyn periaatteellinen yläraja on tullut vastaan eikä kellotaajuuksiakaan ole enää voitu kasvattaa laskentatehon parantamiseksi.

Moniydinprosessorien käyttöönotto on tarjonnut käyttäjille lisää suorituskykyä yritysten yleiskäyttöisissä sovelluksissa, mutta se on tuonut esiin myös joitakin erityisiä haasteita turvakriittisissä kohteissa esimerkiksi ilmailualan järjestelmissä. Tämä johtuu siitä, että avioniikan sovelluksille asetetaan aivan erityisiä vaatimuksia, joihin kuuluvat muun muassa järjestelmien eristäminen ja deterministiset toimintaperiaatteet, eivätkä nämä ole puolijohdevalmistajien ensisijaisia päämääriä moniydinsuorittimien suunnittelussa kaupallisille markkinoille.

Ilmailualan teollisuudella, tiedeyhteisöllä ja sertifiointiviranomaisilla on meneillään useita tutkimushankkeita moniytimisten suoritinarkkitehtuurien hyödyntämisestä avioniikan sovelluksissa. Monet tutkijat ovat havainneet, että moniytimisiin suorittimiin perustuvilla ratkaisuilla on soveltuvuudessa ilmailualan sovelluksiin eroja, jotka johtuvat arkkitehtuurin suunnittelun erityispiirteiden vaikutuksesta järjestelmien eristämiseen ja determinismin periaatteisiin.

Erot liittyvät faktoihin, jotka nousevat esiin laiteresurssien jakamisessa ilmeneviin tekijöihin. Niihin sisältyy muun muassa yhden muistinohjaimen tai jaetun väylän käyttö usean ytimen kesken (mikä voi synnyttää riskejä resurssikilpailun muodossa). Vastaavia tilanteita ilmenee myös sen suhteen, käytetäänkö erillistä vai jaettua tason 2 välimuistia kutakin ydintä varten.

Tämä epävarmuus moniydinsuorittimien valitsemisessa avioniikan kehityshankkeisiin on moninkertaistunut useiden eri tekijöiden vuoksi. Alun perin tähän ei ole liittynyt mitään politiikkaa tai ohjausta, vaikka lentoturvallisuuden sertifiointivirastot EASA ja FAA ovatkin julkaisseet MULCORS-tutkimusraportin ja CAST-32-kannanoton moniydinprosessorien käyttämisestä avioniikassa.

Nyt avioniikan turvakriittisissä sovelluksissa tähän asti käytetyt yksiytimiset prosessorit ovat tulossa piille toteuttamisen äärirajoille tai katoamassa kokonaan tarjonnasta. PowerPC-suorittimien historiallinen dominanssi sulautettujen markkinoilla näyttää hiipuvan ja pitkän aikavälin tulevaisuus näyttää hieman epävarmalta, kun NXP (ent. Freescale) kehittää nykyään myös ARM-pohjaisia suorittimia PowerPC-sirujen ohella. Lisäksi PowerPC QorIQ -suoritinarkkitehtuurin lukuisat variantit tuovat epävarmuutta siitä, saadaanko avioniikan sovelluksiin lainkaan enää de facto -vaihtoehtoa.

Toinen tekijä on ARM-pohjaisten prosessorien kasvava suorituskyky, jonka ansiosta niitä voidaan pitää toimivana vaihtoehtona monissa avioniikan sovelluksissa, joissa PowerPC-suorittimia on käytetty aiemmin. Lisäksi Intelin valmistamia prosessoreita, joita ei ole aiemmin laajasti käytetty ilmailualan sovelluksissa osittain niiden tehonsyöttövaatimusten vuoksi, katsellaan nyt uusin silmin yhtiön uusimpien 14 nanometrin teknologiaan perustuvien niukkatehoisten suoritinsirujen ansiosta.

Tämä markkinadynamiikka on johtanut suorittimien valinnan pirstoutumiseen avioniikan sovelluksissa, minkä tuloksena laajasti käytetyille yksiytimisille PowerPC-suorittimille ei saada yhtä ilmeistä seuraajaa. Tarjolla on nyt laaja valikoima kilpailevia ratkaisuja: moniytiminen ARM-perhe, PowerPCQoriQ -arkkitehtuurin suoritinperhe sekä Intelin Core- ja Atom-arkkitehtuurit.

Kuva 1. Yksiytimiset suoritinarkkitehtuurit, joita käytetään laajasti turvakriittisissä avioniikan sovelluksissa, ovat käymässä vähiin, koska puolijohdevalmistajat siirtyvät moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Haasteita RTOS-turvatodistuksille

Sitoutuminen reaaliaikaisen käyttöjärjestelmän (RTOS) ohjelmistosertifikaatteihin DO-178B ja ED-12B Level A on erittäin kallista. Kustannukset ovat miljoonia euroja ja myös spesifisiä perustaksi valitulle suoritinarkkitehtuurille. Reaaliaikaisten käyttöjärjestelmien toimittajille on kohtuuttoman kallista sitoutua DO-178B- ja ED-12B-turvasertifikaatteihin useille eri suoritinarkkitehtuureille, kun ei ole lainkaan takeita valtavien NRE-kulujen (Non-Recurring Engineering) kattamisesta jatkossa.

Näistä syistä on kehitetty avioniikan DO-178B- ja ED-12B-turvasertifikaateille erityisiä COTS RTOS -sertifiointipaketteja yleisimmin käytetyille yhden ytimen prosessoreille. Wind River on käyttänyt COTS-todistuksiin perustuvaa lähestymistapaa VxWorks RTOS -järjestelmälle. Se mahdollistaa tärkeiden DO-178B- ja ED-12B-sertifikaattien NRE-kustannusten jaksottamisen useille asiakkaille ja ohjelmille, jotka käyttävät samaa suoritinarkkitehtuuria ja vähentävät näin sertifiointikustannuksia kussakin ohjelmassa.

Tämä johtaa myös edulliseen jatkumoon, koska suorittimet voivat tarjota kustannuksiltaan edullisimman vaihtoehdon seuraaville sertifiointiprojekteille - verrattuna siihen, että kehitettäisiin niitä aivan uudelle suoritinarkkitehtuurille yhä kasvavin kustannuksin.

Kuva 2: ARINC 653 -yhteensopiva käyttöjärjestelmäarkkitehtuuri.

Moniydinratkaisun sertifioinnin haasteet

Reitti moniytimisen järjestelmän sertifiointiin tuottaa tällä hetkellä haasteita avioniikan kehitysohjelmille, koska FAA ja EASA eivät ole julkaisseet virallista linjaustaan tai ohjeistustaan asiasta. EASA MULCORS -tutkimusraportti ja FAA CAST-32 -kannanotto pitää kuitenkin ottaa huomioon suunniteltaessa turvakriittisiä ilmailualan hankkeita.

Kehitysohjelmat voivat harkita moniytimisten prosessorien käyttöä seuraavan sukupolven laitealustoihinsa, vaikka nykyiset datankäsittelyvaatimukset eivät ylittäisikään yksiytimisen suorittimen tarjoamaa suorituskapasiteettia. Vastaavasti joissakin ohjelmissa saatetaan harkita myös moniydinratkaisuja, joissa ytimiä on enemmän kuin kaksi.

Esimerkiksi 4- ja 8-ytimiset suoritinpiirit ovat nykyään jo melko yleisiä. CAST-32-kannanotto ei kuitenkaan suosittele yli kaksi ydintä sisältäviä moniydinsuorittimia. Moniytimisten järjestelmien sertifiointi edellyttää vahvaa tutkimus- ja hyväksyntätoiminnan johtamista, jotta MULCORS-raportin ja FAA CAST-32 -kannanoton ohjeistusta voidaan laajentaa.

Kummassakin edellä mainitussa skenaariossa kehitysohjelmien on kyettävä käyttämään tiettyjä suoritinytimiä ja deaktivoimaan käyttämättömät ytimet. CAST-32-kannanoton moniytimisiä ratkaisuja koskevien määrittelyjen ja tavoitteiden saavuttamiseksi ohjelmien on osoitettava, että deaktivoidut ytimet eivät missään tilanteessa voi yllättäen aktivoitua ja alkaa häiritä muiden ytimien toimintaa.

Tässä voitaisiin käyttää lähestymistapaa, jossa luetaan säännöllisesti ne ohjausrekisterit, jotka ovat kriittisiä turvallisen toiminnan kannalta, ja nollataan rekisterien sisältö siinä tapauksessa, että havaitaan tilanmuutoksia. Tai vaihtoehtoisesti ylikirjoitetaan ohjausrekisterit säännöllisesti niin, että voidaan varmistaa halutun tilan säilyminen. Jotkut suorittimet tarjoavat myös suorituskyvyn valvontayksiköitä, joiden ansiosta kunkin ytimen tila voidaan määrittää itsenäisesti.

Ytimien deaktivoinnin ohjelmallinen toteutus on suoritinspesifinen toimi, joka riippuu kyseisen suoritinarkkitehtuurin ytimelle tarjoamista mahdollisuuksista kirjoittaa ohjausrekistereihin sekä deaktivoida muita ytimiä. Esimerkiksi PowerPC QorIQ T2080 -prosessorin tapauksessa yksittäisen ytimen deaktivointi tehdään asettamalla sopiva bittiyhdistelmä ytimenestorekisteriin (Core Disable Register) esikäynnistyksen (Pre-Boot Initialisation) aikana tai silloin, kun ydin on Boot hold off -tilassa. Kun ydin sitten on deaktivoitu, se voidaan aktivoida uudelleen ainoastaan virrankytkennän, täyden nollauksen tai ytimen nollauksen avulla.

Ilmailualan turvakriittisten kehityshankkeiden mahdollisuudet luoda ratkaisuja, joissa yksittäiset suoritinytimet voidaan deaktivoida ja kehittää vankat turvarakenteet prosessin deterministiselle toiminnalle, saattavat riippua siitä yksityiskohtaisesta teknisestä informaatiosta, jonka suorittimia valmistava puolijohdeyritys kykenee tarjoamaan ratkaisun suunnitteluun ja prosessorin toimintaan liittyen.

Jotkut puolijohdevalmistajat saattavat tarjota kaiken tarvittavan tiedon julkisesti saataville, kun taas toiset voivat tarjota tietoa vain tiettyyn tasoon asti julkaisunrajoitussopimuksen pohjalta. Niille kehityshankkeille, jotka sitoutuvat laitteiston DO-254-sertifiointiin, tämä on erittäin tärkeä vaatimus, jonka vuoksi pitää varmistaa, että valittu puolijohdevalmistaja tarjoaa pääsyn tarvittavaan informaation, vaikkei valmistaja sitoutuisikaan virallisesti DO-254-sertifiointiin, kuten esimerkiksi Altera toimii.

Nopeat omaksujat vauhdittavat

Ilmailutekniikassa aletaan parhaillaan siirtyä laajasti yksiytimisistä suoritinratkaisuista moniytimisten prosessorien arkkitehtuureihin. Tätä kehitystä ohjaa alati kasvava kysyntä järjestelmien aiempaa paremmasta toiminnallisuudesta. Lisäksi siihen vaikuttaa puolijohdetuotteiden elinkaarien kehitys, joka on pitkälti kuluttajamarkkinoiden sanelemaa. Puolijohdevalmistajien ottamat edistysaskeleet tarjoavat nykyään paljon aiempaa laajemman valikoiman elinkelpoisia suoritinratkaisuja avioniikan sovelluksiin. 

Vaikka nyt näyttää olevan jonkin verran epävarmuutta suorittimen parhaan valintamenettelyn suhteen avioniikan turvakriittisten kehitysohjelmien osalta, on todennäköistä, että moniytimisten järjestelmien nopeiden omaksujien positiiviset kokemukset johtavat jatkuvaan edistymiseen järjestelmien tukemisessa, käyttöönotossa ja menestymisessä. Tämä tulee tapahtumaan samaan tapaan kuin yksiytimisiin suorittimiin perustuvissa kehityshankkeissa aiempina vuosikymmeninä, jolloin syntyi vahva valmistajien ekosysteemi avioniikkaan sertifioiduille COTS-valmistuotteille ja -ratkaisuille.

back to top
MORE NEWS

Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

Saksalainen DE-CIX on avannut uuden Internetin yhdysliikennepisteen Suomeen. Uusi yhdysliikennepiste on aluksi käytettävissä Equinixin datakeskuksissa Helsingissä, mutta saatavuus laajenee myöhemmin uusiin kohteisiin. DE-CIX:n yhteydet ovat jo kolmas netin iso solmupiste Suomessa.

Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä

Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.

Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat

Capgemini Research Instituten julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Vaikka monet tunnustavat generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet, 78 prosenttia opettajista maailmanlaajuisesti jakaa huolen sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista oppimistuloksiin.

Nokia esittelee jo 6G-piirejä

Yleisesti arvioidaan, että 6G-verkot voisivat tulla käyttöön joskus ensi vuosikymmenen vaihteessa. Alueen tutkimus etenee jo kovaa vauhtia, kuten Nokian Bell Labs -tutkimuskeskuksen ja mittaustalo Keysightin demot kansainvälisessä mikroaaltotekniikan symposiumissa kesäkuussa osoittavat.

ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

3G on käytännössä kadonnut. 90 prosenttia verkoista tukee 4G-tekniikkaa. 4G tulee olemaan käytössä vielä pitkän aikaa ja 5G on suunniteltu toimimaan 4G:n rinnalla. 5G-NR on yhtenäinen, suorituskykyisempi radiorajapinta. Pian sen päällä alkaa kulkemaan IoT-data, sanoi AcalBFi:n myyntipäällikkö Hans Andersson ECF23-konferenssin esityksessään.

Maailman ensimmäinen vesitiivis MEMS-paineanturi

STMicroelectronics on esitellyt markkinoiden ensimmäisen vesi- ja nestetiiviin MEMS-pohjaisen paineanturin. Samalla ST lupaa komponentille pitkän käyttöiän eli teollisuuskomponenteille vaaditun 10 vuoden eliniän.

Tekoälystä kaikki hyöty irti: ilmainen kurssi opettaa promptaamaan

Tekoälystä on lyhyessä ajassa tullut jokaiselle tärkeä apuri. Siitä on jo nyt hyötyä kaikille arjessa ja työelämässä. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoäly voidaan valjastaa keventämään hallinnollista työtä, tukemaan oppimista ja luovuutta sekä vapauttamaan aikaa inhimillisiin kohtaamisiin.

”Suomeen tarvitaan nopeasti kattava valokuituverkko”

- Suomi on ollut mobiilimaana hurja edelläkävijä, mutta samalla kiinteiden yhteyksien puoli on jäänyt täysin paitsioon. Suuri osa ei edes tiedä, miltä tuntuu olla valokuituyhteyden päässä, kun esimerkiksi videopuhelu tai -peli on aidosti reaaliaikainen, sanoo valokuituyhtiö Valoon liiketoiminnan kehityksestä vastaavaksi johtajaksi nimitetty Vesa Kemppainen.

Turvallista Linuxin verkon reunalle

NXP Semiconductors on julkistanut uuden i.MX 91 -sovellusprosessorien perheen. Sarja tarjoaa optimoidun yhdistelmän suojausta, ominaisuuksia ja energiatehokasta suorituskykyä, joita tarvitaan seuraavan sukupolven Linux-pohjaisessa IoT:ssä ja teollisuuden sovelluksissa.

Suomalaiset kehittivät sentintarkan kaivuurobotin kiskotöihin

Ensi viikolla Espanjan Tarragonassa järjestetään raidetekniikan tutkimukseen keskittyvä näyttely. Siellä esitellään suomalaista demoa, joka vie kiskojen automatisoidun rakentamisen ja korjaamisen uudelle tasolle. Tampereen yliopiston ja Novatronin yhteisdemossa robotti skannaa ympäristöään ja liikkuu ja toimii sentintarkasti.

Arm esitteli tulevien puhelimien prosessorit - 32-bittiset sovellukset jäävät historiaan

Arm valitsi Taiwanin Computex-näyttelyn paikaksi, jossa sen seuraavan polven älypuhelinprosessorit esiteltiin. Luvassa on lisää tehoa kaikkiin laiteluokkiin, kun suorittimissa siirrytään TCS23-alustalle. Samalla tuki 32-bittisille sovelluksille loppuu.

Sigfox ei kuollutkaan

Sigfox on LoRan rinnalla toinen ”alkuperäisistä” IoT-radiotekniikoista. Viime vuoden keväänä koko taru oli päättyä, kun tekniikan kehittänyt Sigfox SA ajautui konkurssiin. Jäämistö päätyi huutokaupassa singaporelaisen UnaBizin omistukseen. Sen johdolla toiminta on tervehtynyt ja nyt Sigfox näyttää täyttävän tekniikkaan kohdistuneet kovat lupaukset.

Darkwebistä löytyi kuusi miljoonaa varastettua maksukorttia

Vaikka pankit ja muut rahoitusalan tahot tekevät paljon suojatakseen asiakkaitaan korttipetoksilta, rikolliset onnistuvat siitä huolimatta tihutyöissään. NordVPN:n uusimmassa tutkimuksessa analysoitiin 6 miljoonaa maksukorttia, jotka löytyivät pimeästä verkosta.  Kaksi kolmasosaa korteista oli yhdistetty muihin yksityisiin tietoihin, kuten osoite, puhelinnumero, sähköpostosoite tai jopa sosiaaliturvatunnus.

Autokauppa on edelleen fossiilista

Autokauppa on ollut koronapandemian ja Venäjän aloittaman sodan aikana suurissa vaikeuksissa, kun tarvittavista komponenteista on ollut pulaa. Autoteollisuutta seuraavan JATO Dynamicsin mukaan ongelmat alkavat helpottaa, mikä näkyy myytyjen uusien ajoneuvojen määrän kasvuna. Valtaosa uusista autoista kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Simuloi 64-bittistä Arm-koodia PC:llä

Saksalainen SEGGER laajensi vastikään sulautettujen sovellusten työkalutarjontaansa kääntimen ja ajonaikaisen tuen 64-bittisille Arm-sovelluksille. Nyt palettiin on lisätty simulaattori.

Piianodia käyttävä ihmeakku tähtää lentäviin autoihin

Kalifornialainen Amprius Technologies on kehittänyt akkutekniikan, jossa grafiittianodi korvataan piipohjaisella ratkaisulla. Tämä kasvattaa akun energiatiheyden kaksinkertaiseksi. Nyt yhtiö kertoo suunnitelmistaan avata ensimmäisen tehtaansa.

Maailman nopein kotinetti tulee Suomeen

Suomen suurin valokuituoperaattori Lounea julkisti jo alkuvuonna aloittaneensa ensimmäisenä Suomessa kehityspolun kohti 50GPON-luokan kuituverkkoja. Teknologiatestit Lounealla ovat kevään aikana edenneet suunnitellusti ja testeissä kuitu kotiin -verkossa saavutettiin ennätyksellinen 42 gigan nopeus.

Pitääkö olla huolissaan, jos kännykän näyttö avautuu itsestään?

Jos laittaa Googleen hauksi "puhelin avautuu itsestään", saa yli 209 miljoonaa tuosta. Mutta miksi puhelimet avautuvat itsestään? Asiantuntijoiden mukaan kyse voi olla GhostTouch-hyökkäyksestä, joka voi aiheuttaa käyttäjille ongelmia, sanoo NordVPN:n kyberturvallisuusasiantuntija Adrianus Warmenhoven.

Signaalia avoimien Open RAN -tukiasemien kehitykseen

Open RAN on avoin tukiasema-arkkitehtuuri, jota monet operaattorit kaavailevat jatkossa käyttävänsä. Rohde & Schwarz ilmoittaa, että sen signaaligeneraattorit ja -analysaattorit on nyt hyväksytty Qualcommin avoimien verkkojen laitteiden QRU100-radiopiirien testaamiseen.

Apr # Nyhetssajt samt mobil. Placeras direkt efter första nyheten
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin
  • Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä
  • Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat
  • Nokia esittelee jo 6G-piirejä
  • ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

NEW PRODUCTS

  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
  • Tarkkaa asentotietoa vihamielisessä ympäristössä
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi UK Semiconductor Strategy https://t.co/MABHzsSaK4
toukokuu 10 • reply • retweet • favorite
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet