logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Teollisuusjärjestelmiin liittyvät innovaatiot linkittyvät olennaisesti puolijohdeteknologiassa tapahtuviin parannuksiin. Nyt tutkimuksen painopisteenä on aikaansaada pieniä parannuksia hyötysuhteeseen, pienentää vanhojen verkkojen latenssiaikoja ja nostaa luotettavuuden tasoa.

Artikkelin kirjoittaja Peter Lieberwirth toimii Toshiba Electronics Europen markkinointijohtajana. Hän on ollut Toshiban palveluksessa jo 27 vuoden ajan. Peterillä on sähkötekniikan tutkinto Bremenin yliopistosta.

Tuotantoprosessien automaatio ja sitä tukevat yleis- ja erikoiskäyttöiset koneet ja laitteet tarjoavat suuren joukon innovatiivisia tuotteita ja niiden mukanaan tuomia monia etuja. Henry Ford oivalsi vuonna 1913, että tuomalla automatisoitu asennuslinja fyysisen työvoiman yhteyteen saadaan tuotantoaikoja ja -kustannuksia merkittävästi pienemmäksi aikaisempaan verrattuna [1]. T-mallin hinta saatiin tasolle, jolloin yhä useammalla oli varaa hankkia se itselleen. Sillä, että käytettävissä on tämän päivän kustannustehokkaita teollisuuskoneita, on ollut suuri vaikutus teknologisen toteutettavuuden, ideoiden ja elämän laatua helpottavien tuotteiden kehittämisen kannalta. Luottamus koneiden tarkkuuteen ja kestävyyteen edesauttaa niiden käyttöä tehtävissä, jotka ovat fyysisesti liian vaativia ihmisille tai jotka voivat vaarantaa ihmishenkiä.

Tuotantoautomaation yksi kehittyvä ja kasvava osa-alue on robotiikka, jonka markkinat ovat kasvaneet keskimäärin kymmenen prosenttia vuosittain vuosina 2010-2017 [2]. Vaikka robotit ovat läsnä kaikkialla raskaita kuormia käsitteleviltä autojen tuotantolinjoilta hienomekaaniseen työstöön erikoistuneisiin puolijohdekiekkojen valmistukseen, ne herättävät tuotantolaitoksissa vierailevien keskuudessa vähintäänkin pelonsekaista kunnioitusta. Ihmisen kanssa vuorovaikutukseen suunnitellut robotit, joita nimitetään coboteiksi (collaborative robot) – yhteistyöroboteiksi, ovat nyt suuren kiinnostuksen kohteena ja ovat osaltaan lähentämässä ihmisen ja robotin välejä, sillä cobotit eivät tarvitse turva-aitausta ympärilleen.

Teollisuusautomaatiossa ovat yleistymässä myös itseohjautuvat kulkuneuvot tai kuljettimet (AGV, Autonomous Guided Vehicle). Logistiikkakeskuksissa ja tuotantotiloissa AGV:t keräävät ja kuljettavat materiaaleja eri puolille tuotanto- ja varastotiloja itsenäisesti ilman ihmisen fyysistä vuorovaikutusta. Yleisenä suuntauksena kuluttajien keskuudessa on kiinnostuksen kohdistuminen yksilöllisiin tuotteisiin massatuotteiden sijaan. Tämä voidaan toteuttaa kätevästi, sillä AGV:t kuljettavat tuoteaihioita työpisteestä toiseen missä tahansa halutussa järjestyksessä uniikin tuotteen valmistaminen vaatii. Yhden koon liukuhihnavalmistuksen ajattelutavasta päästään tällä tavoin eroon ilman, että tuotantokustannukset kasvaisivat.

Valmistavat yritykset odottavat teollisuusautomaation laitetoimittajien kehittävän jatkuvasti järjestelmiensä toimintakykyä. Kehityksen jatkuminen on vahvasti riippuvaista puolijohdeteollisuuden innovaatiokyvystä. Kun teollisuuden asiantuntijat tekevät yhteistyötä kansainvälisellä ja kansallisella tasolla määrittäessään uusia tiedonsiirtostandardeja tai verkkotopologioita, on syytä myös ottaa mukaan puolijohdetoimittajien teknisiä näkemyksiä, ennen kuin ryhdytään tekemään investointisuunnittelua, ominaisuuksien määrittelyjä ja valmistuksessa käytettävien laitteiden tarvekartoitusta. Lisäksi huomioon tulee ottaa sekä asiakkaiden taholta että markkinatutkimuksista esiin nousevat yleiset ja erityiset trendit. Jatkuva energiatehokkuuden parantaminen kaikilla mahdollisilla sektoreilla edellyttää, että puolijohdetoimittajat etsivät ratkaisuja ja parannuksia puolijohteiden valmistusprosesseihin niin laitteistojen osalta sovellustasolla kuin ohjelmistotason järjestelmätoteutuksiin perustuvissa lähestymistavoissa.

Tehoa teollisuusjärjestelmien ohjaukseen ja tehonmuunnoksiin

Tuotantolaitteistot ovat usein toiminnassa jatkuvasti, jolloin robottien, cobottien ja akkukäyttöisten AVG-kulkuneuvojen kaltaisten käyttölaitteiden tarve lisääntyy selvästi. Toshiban askelmoottorien uusimmat ohjauslaitteet ovat osoittaneet vahvuutensa, sillä niissä käytetty automaattinen vahvistussäätö (AGC, Automatic Gain Control) tarjoaa tasaista suorituskykyä. Perinteisesti askelmoottorien asennon pito on toteutettu vakiovirtaa syöttämällä, jotta taataan, että riittävä vääntövoima on käytettävissä kaikissa toimintatiloissa. AGC monitoroi sekä virtaa että vääntövoimaa reaaliaikaisesti, jolloin virtaa syötetään vain juuri sen verran kuin on tarpeen vääntövoiman ylläpitämiseksi. Tällä tavoin ohjausvirran tarve vähenee jopa 40 prosenttia ja käyttökohteissa lämpöhäviöt pienenevät merkittävästi.

Harjattomista servomoottoreista on tullut varteen otettava vaihtoehto harjallisille DC-servomoottoreille, sillä ne ovat käynniltään hiljaisia, helppohoitoisia ja aiheuttavat vain vähän sähkömagneettista säteilyä. Haasteellista on ollut aiemmin mekaanisesti hoidetun kommutaation muuttaminen elektronisesti tapahtuvaksi. Toshiba on ratkaissut tämän ongelman älykkääksi vaiheohjaukseksi (InPAC, Intelligent Phase Control) kutsumallaan teknologialla. InPAC synkronoi sekä moottoriin syötettävän jännitteen että virran, jolloin vaihe-ero on pieni moottorin kierrosluvusta (RPM) riippumatta. Tarvitaan vain kertaluonteinen ratkaisun alustaminen ja tehoa saadaan säästettyä jopa 20 prosenttia perinteisiin lähestymistapoihin verrattuna.

Tehonmuunnosten osalta tutkitaan parhaillaan, miten yksinumeroisia prosenttilukuja saataisiin lisättyä hyötysuhdelukuihin. Tämä on ymmärrettävää, kun pidetään mielessä, että teholähteet ovat useimmiten jatkuvatoimisia ja niiden ominaispiirteet toistuvat kerta toisensa jälkeen jokaisessa teollisuussovelluksessa. Tällä hetkellä kiinnitetään paljon huomiota teholähteisiin integroitavien kytkinkomponenttien aiheuttamien pienhäviöiden pienentämiseen. Yksi tällainen häviö on vapaakytkindiodien liitokseen varastoituva estosuunnan toipumisvaraus (Qrr). Toinen ilmenee kytkintransistorin sisäisenä loislähtökapasitanssina (Coss). Synkronisen takaeston (SRB, Synchronous Reverse Blocking) tekniikalla, jossa piikarbididiodin yhteyteen on kytketty toinen sarjatransistori, saadaan Qrr eliminoitua lähes täysin.

Toshiban tehoasiantuntijat ovat kehittäneet Advanced SRB (A-SRB) -konseptin. Siinä mainittu loiskapasitanssi ensin esivarataan, mikä vähentää merkittävästi Coss-vaikutusta ja tuloksena hyötysuhde paranee jopa neljä prosenttia verrattuna supraliitoksiin perustuviin ratkaisuihin nähden. Ohjainpiirit, kuten T1HZ1F, voidaan liittää Toshiban suurjännitekytkimiin 650 V DTMOS IV, nopeisiin diodeihin ja tehokerroinkorjausta varten pienjännitteisiin UMOS VIII 60V MOSFETeihin, DC-DC-muunninsovelluksiin ja jopa moottorinohjaimiin. A-SRB on piipohjainen ratkaisu, jonka hyötysuhde on samaa luokkaa piikarbidin kanssa, mutta on edullisemmin toteutettavissa asiakkaan komponentteihin.

Tehokas, nopea ja eristetty rajapinta teollisuussovelluksiin

Ethernet on ollut PC-koneiden ja palvelimien dataverkkojen runkona tarjoten jopa enemmän kaistanleveyttä kuin mitä sen pohjana olevat standardit ovat luvanneet. Sen vaihteleva latenssiaika tekee siitä kuitenkin sopimattoman reaaliaikaisuutta vaativiin teollisuuden säätö- ja automaatiosovelluksiin. Kansainväliset työryhmät ovat määritelleet uudet aikakriittisiä verkkoja koskevat TNS-standardit osaksi IEEE 802.1Q:ta, joka sallii Ethernetin käytön järjestelmissä, joissa edellytetään kiinteitä alusta loppuun latenssiaikoja ja suurta luotettavuutta. Kun halutaan tukea TSN:ää, on tehtävä fyysisiä muutoksia OSI-mallin alemmissa kerroksissa.

Käytössä olevia mikro-ohjain- ja mikroprosessoriyksiköitä ei ole aina sovitettu näiden vaatimusten mukaisiksi ja tuotekehittäjät saattavat olla sidottuja päivittämään näitä alustoja ainoastaan niiltä osin, mihin ne on alun perin määritelty. Toshiban TC9562BXG on sekä isäntä- että solmusovellusten toteuttamista helpottava TSN-ratkaisu.

TC9562BXG toteuttaa TSN:ää tukevan Ethernet-rajapinnan ja siihen on lisäksi integroitu myös PCIe-rajapinta ja 32-bittinen ARM Cortex M3 -prosessori. Tehokasta sovellusprosessoria usein hyödyntävissä isäntäsovelluksissa PCIe-rajapinta mahdollistaa TNS-toimintojen helpon integroinnin osaksi sovellusta tavalla, mikä ei ole aiemmin ollut käytettävissä. Integroitu Cortex-prosessori voi toimia myös laitteistokiihdyttimenä, jolloin se suorittaa datan esikäsittelyn tehtäviä ja vapauttaa isäntäsovellusprosessorin näistä tehtävistä.  Solmun TSN-sovelluksissa Cortex-prosessorin teho riittää erillissovelluksen toteuttamiseen, samalla kun sisäiset muistiresurssit ja oheislaitteiden valikoima takaavat sen, että tavanomaiset teollisuussovellukset voidaan toteuttaa.

Luotettava liitettävyys on teollisuuden IoT-sovelluksissa olennainen vaatimus. Optinen eristys on takeena, että järjestelmät voidaan linkittää ja järjestelmiä voidaan ohjata pelkäämättä ohjaus- ja anturointijärjestelmien mahdollista vaurioitumista ja että järjestelmät ovat vaatimusten UL 1577 ja EN60747-5-5 mukaisia. Optiset eristimet korvaavat usein niin releitä kuin muuntajia, koska ovat toiminnaltaan hiljaisia, luotettavia ja tilaa säästäviä. Uuden sukupolven optoerottimet, kuten TLP2310, toimivat jopa 125 °C:n lämpötilassa, tukevat jopa 5 Mb/s:n datansiirtonopeuksia, kuluttavat ainoastaan 0,3 mA virtaa ja on integroitu 2,1 mm korkeaan SO6-koteloon. Kehittyneimmät integroidut led-valolähteet säilyttävät 90 prosenttia tehostaan 100 000 tunnin toiminnan jälkeen, mikä on 40 prosenttia enemmän perinteisiin ledeihin verrattuna.

Yhteenveto

Teollisuusjärjestelmiin liittyvät innovaatiot linkittyvät olennaisesti puolijohdeteknologiassa tapahtuviin parannuksiin, joita Toshiban kaltaiset toimittajat voivat tarjota. Kun monet suuret edistysaskeleet on jo otettu, nyt tutkimuksen painopisteenä on aikaansaada pieniä parannuksia hyötysuhteeseen, pienentää vanhojen (toimittajakohtaisten) verkkojen latenssiaikoja ja nostaa luotettavuuden tasoa. Tältä pohjalta määritetään haasteet ja kehitystyön tuloksena saatavat ratkaisut.

Viitteet

[1.] https://www.history.com/this-day-in-history/fords-assembly-line-starts-rolling 
[2.] https://www.gtai.de/GTAI/Content/EN/Invest/_SharedDocs/Downloads/GTAI/Fact-sheets/MET/fact-sheet-robotics-automation-en.pdf?v=4

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article