Viime viikolla järjestettyjen Electronica-messujen pääjohtajapaneelissa puolijohdepomot pohtivat alan tilaa ja suurimpia riskejä. Suurimmiksi riskeiksi pääjohtajat arvioivat toimitusketjujen mahdolliset ongelmat.
Paneeliin osallistuivat STMicroelectronicsin toimitusjohtaja Jean-Marc Chéry, Infineon Technologiesin toimitusjohtaja Jochen Hanebeck, NXP Semiconductorsin toimitusjohtaja Kurt Sievers sekä JLR:n eli entisen Jaguar Land Roverin teollisuusjohtaja Barbara Bergmeier. Bergmeier oli muuten ensimmäinen nainen, jonka Electronica on CEO-paneeliinsa kelpuuttanut.
Paneelissa korostettiin, että puolijohdeteollisuuden suurimmat riskit liittyvät globalisaation murenemiseen, toimitusketjujen monimutkaisuuteen ja sääntelyn ennakoimattomuuteen. - Puolijohdeteollisuuden menestys perustuu globaaliin skaalautuvuuteen. Alueelliset protektionistiset politiikat, kuten Yhdysvaltojen ja Kiinan toimet, uhkaavat tätä mallia, varoitti Infineonin Jochen Hanebeck.
NXP:n Kurt Sievers huomautti, että syvällinen läpinäkyvyys ketjun eri tasoilla on välttämätöntä, mutta vaikeasti saavutettavaa. - Tarvitsemme parempaa yhteistyötä ja synkronointia kysynnän ja tarjonnan välillä, jotta vältämme kriisit, kuten viime vuosien komponenttipulan, hän sanoi.
Trumpin vaikutus?
Keskustelussa viitattiin myös Yhdysvaltain politiikkaan, erityisesti Trumpin aikakaudella aloitettuihin kansallisiin teknologiastrategioihin. STMicroelectronicsin Jean-Marc Chéry oli diplomaattinen mutta varoitti, että kansallisten etujen ylikorostaminen voi johtaa kilpailun vääristymiseen.
- Kaikki hallitukset ajavat talouskasvua ja työllisyyttä, mikä on hyvä asia, mutta liiallinen alueellisuus asettaa paineita teollisuuden tehokkuudelle ja nostaa kustannuksia, joita on vaikea siirtää asiakkaille, hän sanoi.
Kiina keskeinen markkina
Paneelissa korostettiin, että Kiina on edelleen keskeinen markkina ja innovaatioiden lähde, mutta geopoliittiset jännitteet herättivät huolta. Paneelissa todettiin, että Kiina on rakentamassa omaa tuotantokapasiteettiaan, erityisesti "kypsien" teknologioiden osalta, vastauksena Yhdysvaltojen asettamiin teknologiarajoituksiin.
- Kiinalaiset autoteollisuuden ja teollisuussektorin yritykset ovat nopeasti saavuttaneet kilpailukykyä, mikä tekee Kiinan markkinasta välttämättömän mutta myös haastavan," totesi NXP Kurt Sievers.
Infineonin Jochen Hanebeck lisäsi, että yritysten on oltava paikallisesti läsnä Kiinassa voidakseen ymmärtää kulttuuria ja innovaatioiden nopeutta. - Kiinassa auton kehitysaika on vain 18 kuukautta, mikä vaatii meiltä sopeutumista, hän sanoi.
Regulaatio ja EU:n rooli
Euroopan unionin sääntely, erityisesti tekoälyyn liittyvä, herätti paneelissa keskustelua. Johtajat varoittivat, että liiallinen byrokratia voi hidastaa innovaatioita. Toisaalta EU:n hankkeet kuten EU Chips Act, nähtiin tärkeinä teollisuuden kilpailukyvyn säilyttämiseksi.
Paneelin viesti oli selvä: puolijohdeteollisuuden menestys riippuu globaalien riskien hallinnasta, sääntelyn ennakoitavuudesta ja innovaatioiden jatkuvuudesta. Johtajat olivat yhtä mieltä siitä, että kestävyyden lisääminen toimitusketjuihin ja uusien teknologioiden, kuten tekoälyn ja sähköajoneuvojen, kehittäminen ovat kriittisiä tulevaisuuden haasteiden voittamiseksi.
- Skaalautuvuus ja innovaatio ovat puolijohdeteollisuuden menestyksen avaimet, kiteytti Infineonin Jochen Hanebeck.
Paneelin voi katsoa täällä.