JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ECF

Dell ja IDC ovat tutkineet pohjoismaisten yritysten pilvikäyttöä. Moni asia mietityttää yrityksiä, kuten tietoturva. Suomen Dellin toimitusjohtaja Antero Sarén muistuttaa, että paras tapa varmistaa tietoturva on kontrolloida yrityksen omaa tai vastuulla olevaa dataa.

- Tietysti tieturva-asioita voi ulkoistaa ja ostaa palveluna, mutta vastuuta ei voi ulkoistaa. Pitää olla varma ja tietoinen siitä mitä tekee. Vaikka luottaisi pilvitoimittajan tietoturvaan, niin on syytä tutustua palvelun vastuujakotaulukkoon tarkasti ja esimerkiksi varmistaa, mitkä asiat kuuluvat käyttäjän vastuulle, Sarén evästää.

IDC:n kanssa tehty tutkimus kertoo, että pohjoismaiset yritykset ovat siirtymässä etenkin monipilviympäristöihin, eli yrityksissä käytetään samaan aikaan useaa eri pilviratkaisua tai palveluntarjoajaa. Esimerkiksi valtaosa suomalaisista organisaatioista käyttää jo vähintään kahta pilvialustaa.

- Mielestäni alkaa olla jo harhaanjohtavaa puhua siitä, että ’yritykset menevät pilveen’, koska pilvi on vain yksi tärkeä osa yritysten digitaalista infrastruktuuria. Monipilviympäristö on loppujen lopuksi vain askel matkalla, jossa liiketoiminta ja teknologia sulautuvat yhteen, eivätkä enää ole toisistaan erillisiä alueita, Sarén sanoo.

Hän kuitenkin kiistää sen tulkinnan, jonka mukaan yksityinen pilvi olisi vain tulossa vanhojen paikallisten konesalien paikalle. - Minun tulkintani mukaan yksityinen pilvi on uusi termi omalle konesalille. Yksityinen pilvi on osa hybridipilviratkaisua ja niiden määrä on lähtenyt jollain toimialoilla (kuten Suomen konepajateollisuudessa) kasvuun osana hybridipilvikonseptien kasvua.

Oma konesali voidaan myös ostaa palveluna vaikka paikalliselta palveluntarjoajalta. Tämä PaaS-liiketoiminta on erityisesti Suomessa nostanut selvästi suosiotaan. Ja erityisesti valmistavassa teollisuudessa, kuten konepajoissa. Miksi näin on käynyt?

- Oma arvioni on, että valmistavan teollisuuden yritykset ovat lähteneet kehittämään erilaisia tuotteisiin liittyviä palveluita, joiden tarjontaa kehitetään digitaalisen tranformaation keinoin eli ohjelmistovetoisesti. Ohjelmistojen kehittämiseen tarvitaan kehittyneitä ohjelmistokehitysympäristöjä tai alustoja, jotka yritykset mieluummin ostavat palveluna, Sarén arvioi.

Pilviyritykset ovat jo vuosia puhuneet siitä, että lopulta kaikki sovellukset ja kaikki data ovat aina ja kaikkialla käytössä reaaliaikaisesti ja täysin turvallisesti. Sarénin mukaan Dell Technologiesin hybridipilviratkaisu toteuttaa jo tänään tavoitteen.

- Dellin hybridipilvessä sovelluksia ja dataa hallitaan yhtenäisillä hallintatyökaluilla, olivatpa sovellukset sitten organisaation omassa konesalissa tai palveluntarjoajan salissa tai julkisessa pilvessä. Ratkaisussamme tiedon ja sovellusten suojaus tehdään virtuaalialustaan sisäänrakennetulla tietoturvalla.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi verkkoyhteydet julkisiin pilviin suojataan ohjelmisto-ohjatulla verkkoratkaisulla. - Sovelluksia voidaan mikrosegmentoida eli eristää muusta konesali- tai pilviympäristöstä. Myös virtualisoitujen sekä pilvinatiivien sovellusten siirtäminen paikasta toiseen hybridipilvessä on mahdollista ja joustavaa, Sarén kuvailee.

PaaS-kisassa on tilaa useanlaisille pelureille. Sarén arvioi, että kaikki suurimmat julkisen pilven tarjoajat tulevat pärjäämään kisassa omilla vähän erilaisilla tarjoamillaan ja vahvuuksillaan. Myös monille erilaisilla niche-alueilla toimiville pienemmillä yrityksille on markkinoilla tilaa.

*) IDC:n pohjoismainen pilvitutkimus IDC Nordic Cloud Survey 2020 tehtiin elo-syyskuussa 2020. Tutkimukseen osallistui 200 pohjoismaista päätöksentekijää. Suomesta päätöksentekijöitä oli mukana 50, joista puolet 100–1000 hengen yrityksistä useilta eri toimialoilta.

 
 

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...
 
 


Sponsors


congatec is a leading supplier of industrial computer modules using the standard form factors COM Express, Qseven and SMARC as well as single board computers and EDM services. congatec’s products can be used in a variety of industries and applications, such as industrial automation, medical, entertainment, transportation, telecommunication, test & measurement and point-of-sale.Presentors


We offer custom, cost-effective solutions to help you fulfil your project. With our wealth of technology expertise, we can provide expert technical support and guidance at every stage of your design.AFRY (previous ÅF Pöyry) offers customized SW, HW and mechatronics services to the embedded and industrial IoT-markets. Based on your needs we deliver requirement specification, design, implementation, manufactured product and maintenance for your intelligent and connected systems. AFRY has many years' experience in providing air-born products with high demands on quality and traceability, robust end-to-cloud solutions as well as cost-efficient end user products. We also provide expert consultants.Exhibitors


DATA MODUL stands behind its claim as a worldwide leading supplier of professional “visual solutions” and is a reliable premier choice partner in the areas of display, touch, embedded and monitor solutions.Kontron is a global leader in embedded computing technology (ECT). As a part of technology group S&T, Kontron offers a combined portfolio of secure hardware, middleware and services for Internet of Things (IoT) and Industry 4.0 applications. With its standard products and tailor-made solutions based on highly reliable state-of-the-art embedded technologies, Kontron provides secure and innovative applications for a variety of industries.
Rutronik has developed from a “one-man-company” into one of the worldwide leading broadline distributors, employing more than 1,600. In the electronic components market, Rutronik currently ranks 11th worldwide and is the third largest European distributor. The product range includes semiconductors, passive and electromechanical components as well as embedded boards, storage technologies, displays and wireless products.

ECF template