JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Lisäävä valmistus tai additiivinen valmistus tarkoittaa prosessia, jossa esine tai laite valmistetaan kerros kerrokselta. Tutuinta se on 3D-tulostuksesta. Nyt EU:n alaisessa SmartEEs2-projektissa on tehty merkittävä läpimurto, kun tutkijat onnistuivat lisäävällä menetelmällä valmistamaan toimivan laitteet piirikortin.

Asialla on painetun elektroniikan pioneereihin kuuluva saksalainen InnovationLab. Läpimurto tehtiin Horizon 2020:n rahoittamassa SmartEEs2-tutkimusprojektissa yhdessä ISRAn kanssa. Käytetyt piirit ovat silkkipainettuja ja yhteensopivia tavanomaisten juotosprosessien kanssa.

Painetun elektroniikan valmistus on lisäysprosessi, jossa ei käytetä myrkyllisiä etsausaineita ja joka toimii suhteellisen alhaisissa, noin 150 asteen lämpötiloissa, mikä vähentää energiankulutusta. Lisäksi lisäainepiirilevyjen valmistuksessa käytetyt substraatit eli alustat ovat jopa 15 kertaa ohuempia perinteisiin tekniikoihin verrattuna, mikä vähentää materiaalin kulutusta ja vähentää tuotantoprosessissa syntyvän jätteen määrää.

 InnovationLab on valmistanut fyysisen prototyypin, joka sisältää kaikki älykkään tagin eli tarran tärkeät lohkot. Se käyttää kuparimustetta korkean johtavuuden varmistamiseksi. Komponenttien asennus voidaan tehdä perinteisellä reflow-juotosprosessilla, jolloin valmistajat voivat siirtyä uuteen tekniikkaan ilman investointeja uusiin laitteisiin.

Monikerroksista metallia ja dielektristä tulostusta käytettiin halutun toiminnallisuuden toteuttamiseen. Piirikortilla on vähävirtainen lämpötila-anturi ja loggeri, NFC-liitäntä painetun antennin kautta ja kompakti akku, joka ladataan painetusta aurinkokennosta. Prototyyppi on näin täysin omavarainen energiansa suhteen.

Kehitetyllä prosessilla voidaan tuottaa sekä vakio- että joustavia piirilevyjä, joissa on jopa neljä kerrosta, ja sitä voidaan käyttää hybridielektroniikan tuote- ja prosessikehityksessä.

SmartEEs2 on eurooppalainen hanke, jota rahoittaa Euroopan unionin Horisontti 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelma. Sen tavoitteena on tarjota kiihdytystukea innovatiivisille yrityksille joustavien ja puettavien elektroniikkateknologioiden integroimiseksi ja siten edistää Euroopan teollisuuden kilpailukykyä.

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

ETN_fi OnePlus 10T amazes with 150W charging. @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/MhHfvlpuGa
ETN_fi X-DRAM might revolutionize memory tech! @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/tb16t6iRKx
ETN_fi New battery tech will grow EV range to over 1000 km. @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/cg1jCCclMm
ETN_fi New material to replace silicon in semiconductors! @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/itbTaYOJ9k
ETN_fi 5.5G brings 10 Gbit connections, Huawei believes. @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/4OV6b6ipUW
Sponsors


Gold Sponsors

Silver Sponsors

ECF template