Vuoden 2020 alkupuolelta puolijohdeteollisuus on seilannut vahvassa myötätuulessa ja nauttinut kahdeksasta peräkkäisestä kasvuneljänneksestä. Heinä-syyskuussa lento pysähtyi kuin seinään. Samalla Intel palasi maailman suurimmaksi puolijohdeyhtiöksi.

Tutkimuslaitos Omdian mukaan puolijohteita myytiin kolmannella neljänneksellä 147 miljardilla dollarilla. Luku on 7 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä.

Omdian vanhempi tutkimusanalyytikko Cliff Leimbach sanoo, ettei lasku ole ollut tasaista eri sektoreilla. - Toisen vuosineljänneksen lasku johtui heikentyneestä PC-markkinoista. Q3:lla syynä on muistien markkinoiden pehmeneminen. Valmistajien myyntitulot laskivat 27 prosenttia, mihin oli syynä palvelinkeskusten, PC:n ja älypuhelimien kysynnän hiipuminen.

Kolme DRAM-valmistajaa eli Samsung Electronics, SK Hynix ja Micron Technology putosivat kaikki yhden sijan yritysten top10-listalla. Kaikkiaan muistien valmistajien myynnistä hävisi kolmannella neljänneksellä yli 10 miljardia dollaria. DRAM on edelleen koko puolijohdealaa heilutteleva tekniikka.

Intelin liikevaihto oli kolmannella neljänneksellä 14,852 miljardia dollaria eli promillen edellisneljännestä pienempi. Ykkössijaa aiemmin hallussaan pitäneen Samsungin ongelmat DRAM-markkinoilla leikkasivat myynnistä 28,1 prosenttia, joten myynti putosi Intelin alle 14,6 miljardiin dollariin.

Qualcomm oli kolmannen neljänneksen onnistuja. Myynti kasvoi 5,6 prosenttia 9,9 miljardiin dollariin. Samalla se nousi jo listan kolmanneksi. Omdian listalla on vain varsinaisia puolijohdeyrityksiä, joten esimerkiksi TSMC puuttuu listalta.

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
ETN_fi https://t.co/ugg6A09vln Need cm level accuracy in your positioning device? Now you can explore this with #ublox two… https://t.co/5rQNxsAu5V
ETN_fi EU chip plan would cost ‚ā¨500bn, says NXP CEO https://t.co/j9bD8VpK9c
Sponsors


Gold Sponsors


Silver Sponsors
Bronze

ECF template