Startup-tapahtuma Slush on takanapäin, mutta mitä jäi käteen? Tekoäly oli laajasti esillä jo viime vuonna, mutta nyt AI oli selvästi keskeisessä roolissa. Voiko enää perustaa yritystä ilman, että on jokin kytkös tekoälyyn? Tai slushimaisemmin, voiko sellaiselle bisnesidealle saada rahoitusta?

Jo tapahtuman avannut presidentti Alexander Stubb puhui tekoälystä. Hänen mukaansa olemme nyt tulossa käännekohtaan. - Tekoälyn myötä meillä on ensimmäistä kertaa jotain, joka ylittää kykymme. Tarvitsemme säännöt tekoälylle, jotta ihmiset ovat kuskin paikalla, Stubb vaati.

Tänä vuonna Slushiin oli saatu vieraaksi tämän hetken ylivoimaisesti suuriman puolijohdeyrityksen eli Nvidian perustajiin kuuluva Chris Malachowsky. Nvidia takoo nyt rahaa hurjalla vauhdilla, mutta ei senkään alkuvaihe vuoden 1993 perustamisen jälkeen ollut pelkkää riemua. Yhtiön ensimmäinen tuote floppasi täysin.

- Halusimme tulla maailman parhaaksi grafiikkayritykseksi, mutta tulimme työasemamaailmasta, jossa kallis hinta hyväksyttiin. PC-maailmassa kysymys oli alhaisista kustannuksista ja luulimme, että tuomme kisaan ylivertaista tekniikkaa. Luulimme muuttavamme pelin säännöt.

Ensimmäistä tuotetta suitsutettiin alan lehdistössä ja kaikki yritykset kutsuivat Nvidian kylään, mutta kukaan ei ostanut tuotetta. - Sen piti olla paras prosessori, koska kaikki audiosta lähtien toimi yhdellä piirillä ja esimerkiksi kaikki ajurit ladattiin kerralla, Malachowsky selvensi.

Toisen sukupolven grafiikkatuotteen Nvidia teki markkinoiden tarpeista lähtien. - Opimme, että piti tehdä asiakkaan asiakas tyytyväiseksi eli kuluttaja. Meillä oli myös paljon startupeille tyypillisiä ongelmia: huono saanto, tuotteet myöhästyivät, ja niin edelleen, mutta meillä oli koko ajan sama tavoite, tulla maailman parhaaksi grafiikkayritykseksi.

Tekoälyssä valtaosa yrityksistä on startuppeja. Sellaiseksi voi kutsua myös avoimia malleja kehittävää Hugging Facea, jonka perustajiin kuuluva Thomas Wolfe kertoi Slushin pabeelissa näkemyksiään avoimen ja suljetun koodin eroista tekoälybisneksessä. Wolfen mukaan AI on internetin kaltainen perustavanlaatuinen tekniikka.

- Olemme riippuvaisia verkosta ja pian AI on kaikkialla. Olisi mahdoton tilanne, jos tekoälyn hyödyntämiseksi joutuisi aina kehittämään mallit alusta saakka, Wolfe sanoi.

OpenAI:n ChatGPT tietenkin pohjasi suljettuihin malleihin, jotka AI-ajan parina ensimmäisenä vuonna olivatkin suorituskyvyltään ylivertaisia. Nyt avoimet mallit ovat tulleet erittäin suorituskykyisiksi, WOlfe muistutti. Mallien määrä myös kasvaa koko ajan. Esimerkiksi Metan Llamalla on 1800 eri varianttia.

Avoimien mallien ansiosta on sekin, että pienet mallit yleistyvät nyt nopeasti. Tekoälyä voidaan jo nyt ajaa paikallisesti läppärillä. Pienemmät mallit ovat yhä tarkempia ja parempia.

Mitä tekoälyässä sitten tapahtuu seuraavaksi? Mistä kuulemme ensi vuoden Slushissa? Wolfen mukaan ainakin tekoäly on tulossan tieteeseen. - Tekoälyn avulla voidaan ennustaa tieteessä hyvin monia asioita, vaikkapa säätä. Se mikä nyt on hidasta ja kallista, näistä kaikista tekoäly tekee nopeita ja edullisia, Wolfe päätti.

 

 

 

 

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

 SPONSORS

 

congatec is a rapidly growing technology company focusing on embedded and edge computing products and services. The high-performance computer modules are used in a wide range of applications and devices in industrial automation, medical technology, robotics, telecommunications and many other verticals.

CVG Convergens is an ICT services company specialized in embedded systems, smart connected products and ICT systems and processes for SME businesses. Our mission is to help our clients, our team, and the society to improve and thrive by providing reliable and sustainable solutions, services, and products by creative and efficient application of technology.

 

ADLINK Technology leads edge computing, the catalyst for a world powered by artificial intelligence. We manufacture edge hardware and develop edge software for embedded, distributed and intelligent computing - from powering medical PCs in the intensive care unit to building the world’s first high-speed autonomous race car - more than 1600 customers around the world trust ADLINK for mission-critical success.

 

 

Testhouse Nordic is the leading supplier of test and measurement products and solutions in the Nordic countries. We partner with world's most renowned suppliers. Through our expertise and strong relationships with our suppliers, we offer products and services that regularly exceed our customers’ expectations.

 

 

Mespek Oy is established 1989 and our focus is on industrial electronics and producing support services. The main product areas of Mespek are embedded modules, industrial computing, test&measurement modules and server management systems (KVM-switches).

 

BCC Solutions Oy is a Finnish company that, in addition to expert services, offers comprehensive equipment solutions for data transfer and telecommunication networks, as well as their analysis, testing and measurement. We broadly represent the industry's leading brands.

 

 

In cooperation with

 

 

 

and

 





ECF template