Koronaviruspandemialla on ollut huomattava vaikutus elektroniikkateollisuuteen. Puolijohteiden kasvu oli jo kutistunut olemattomiin, kun tultiin vuoteen 2020. Analyytikot ennustivat toimitusmäärien vähenevän vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä. Kaiken kaikkiaan elektroniikkateollisuus on tällä hetkellä hyvässä kunnossa. 5G:n käyttöönotto, IIoT:n jatkuva eteneminen ja autoteollisuuden kehitys pitävät elektroniikkakomponenttien tarpeen korkeana.

Artikkelin ovat kirjoittaneet Mouser Electronicsin Mark Burr-Lonnon ja Jeff Newell. Burr-Lonnon vastaa Mouserin palvelutoiminnoista Euroopan ja Aasian alueilla. Hän tuli Mouserin palvelukseen emoyhtiö TTI:stä vuonna 2008. Newell on puolestaan Mouserin tuotejohtaja, joka siirtyi Mouserin palvelukseen 22 vuoden Texas Instruments -uran jälkeen vuonna 2013.

Komponenttipulasta on tullut alan uusi normi, etenkin passiivikomponenttien, kuten MLCC-kondensaattorien kohdalla. Mikään ei kuitenkaan valmistanut meitä vuoristorataan, joksi vuosi 2020 osoittautui. Vuoden 2019 joulusesongin jälkeen tästä vuodesta näytti tulevan hyvä vuosi elektroniikkateollisuudelle. Tällä hetkellä tuomiota on vaikea antaa, kun syöksymme vuoden 2020 läpi. Kiinalainen uusivuosi vaikuttaa aina teollisuuden tarjontaan ja on hyödyllinen vuodenajan indikaattori. Kiinalaisten juhlien jälkeen iski COVID-19, eikä teollisuus palautunut Aasiassa heti normaaliin tapaan.

Me Mouserissa näimme komponenttien myynnin äkillisen nousun, kun eurooppalaiset ja amerikkalaiset asiakkaamme oivalsivat, mitä Kiinassa oli tapahtumassa. Muutaman kuukauden kuluessa koko tilanne oli kääntynyt päälaelleen, kun Kiina ja muut Aasian maat alkoivat palautua, ja Eurooppa ja Yhdysvallat alkoivat sulkea yhteiskuntiaan. Kyseisen suhteellisen lyhyen ajanjakson aikana liikevaihtomme Kiinassa laskivat 40 prosenttia vain elpyäkseen ja sitten kasvaakseen 20 prosenttia, ja nouseva suuntaus jatkuu edelleen.

Seuraavat kolme kuukautta ovat kriittisiä Euroopan teollisuudelle, kun siirrymme kesän jälkeen syksyyn. Tuotantolaitokset ovat käynnissä koko alueella, ja henkilökunta palaa töihin. Merkittävä osa elektroniikkajakelijan tuloista tulee OEM-valmistajilta, joten heidän tilausmääriensä kasvu on rohkaisevaa. Pienet ja keskisuuret elektroniikan valmistusyritykset ovat toinen merkittävä asiakasryhmä Mouserille, joten nämä asiakasryhmät ovat jälleen hyvä indikaattori markkinoiden tilasta.

Trendit muuttuvat

Suuntaukset, joiden ajattelimme hallitsevan vuotta 2020, ovat vaihtuneet. Jotkut ovat kadonneet, uusia on tullut nopeasti tilalle ja jotkut pysyvät edelleen mukana, tosin vaimentuneina.

Useimpien moottoriajoneuvojen valmistajien lanseeratessa uusia sähköautomalleja ja monien ottaessa ajoneuvoissaan käyttöön uusia laajan kaistaeron tehokomponentteja autoteollisuuden markkinanäkymät näyttivät positiivisilta. Valitettavasti autoteollisuus on kokenut merkittävän laskun uusien ajoneuvojen myynnissä COVID-19:n takia. Guardian-sanomalehden tutkimuksen1 mukaan Iso-Britannian autojen myynti laski huhtikuussa 2020 tasolle, jota ei ollut nähty vuoden 1946 jälkeen. Huhtikuussa rekisteröitiin vain 4321 uutta autoa.

Ei ole yllättävää, että lääketieteellisessä elektroniikassa, kuten hengityslaitteissa käytettyjen komponenttien kysyntä on moninkertaistunut erittäin nopeasti. Myös näihin liittyvien komponenttien tarve on noussut nopeasti. Antureita, passiivikomponentteja, näyttöjä, mikro-ohjaimia ja verkkoliitäntäkomponentteja myydään nyt lisääntyvästi. Toisen pandemia-aallon todennäköisyys pitää lääketieteellisten osien kysynnän korkeana. Yhteiskunnan sulkemisten vuoksi uskomme, että lääketieteellisten laitteiden kysyntä kasvaa edelleen, kun toimistot, kaupat, ravintolat ja muut julkiset tilat etsivät yksinkertaisia diagnostisia lääketieteellisiä laitteita, kuten infrapunalämpötila-antureita asiakkaiden seuraamiseksi.

Toinen näkemämme myönteinen suuntaus on, että uusien tuotteiden suunnittelu ja innovaatiot jatkuvat. Laitteistoinsinöörit ja sulautetut kehittäjät työskentelevät nyt kotona, jatkavat innovoimista ja pitävät tuotekehityksen aikataulussa. Mouserin asiakastiimit ja toimittajat ovat myös sopeutuneet muuttuvaan maailmaan. Nyt toimittajien tapaamiset asiakkaiden kanssa tapahtuvat Google Hangouts-, Zoom- ja muilla konferenssialustoilla. Asiakassuunnittelutiimillä on suora yhteys toimittajien teknisiin asiantuntijoihin, ja nämä puhelut ovat tuottavia, keskittyneitä ja kiinnostavia. Asiakassuunnitteluryhmät ovat vuorovaikutuksessa samalla tavalla sovituin tehtävin, ja insinöörit voivat keskittyä toimintaansa keskeytyksettä. Jos laboratorioaikaa tarvitaan, se saadaan yleensä nopeasti ja tehokkaasti minimaalisella toimistovuorovaikutuksella. Insinöörit etsivät tapaa jatkaa kehitystä siinä, mikä saattaa tulla uudeksi normaaliksi monille.

Suunnittelu ja innovointi kotitoimistossa ei rajoitu olemassa oleviin tuotteisiin ja tuttuihin kulutuselektroniikkamerkkeihin. Uskomme tähän johtuu läheisistä työsuhteista toimittajiemme kanssa, teknisistä asiantuntijoista toimitusjohtajaan. Yksi toimitusjohtaja kommentoi äskettäin havaittua innovaatioiden aaltoa, joka voitaisiin vapauttaa elektroniikkateollisuuden käyttöön, kunhan yhteiskunnan sulkemiset perutaan.

Eurooppa menee eteenpäin

Kukaan ei tiedä millaisiksi seuraavat kolme kuukautta muodostuvat. COVIDin jälkeiseen aikaan on vielä pitkä matka, joten mitä tahansa voi tapahtua.

Toimitamme edelleen tilauksia autoasiakkaillemme, mutta volyymit osoittavat, että nämä ovat enemmän suunnittelutoimintaa kuin tuotantoa varten. Kuluu jonkin aikaa ennen kuin näemme paluun COVIDia edeltäville tasoille. Ajoneuvojen valmistus aloitetaan jossain vaiheessa nyt, kun autokaupat alkavat avata uudelleen oviaan. Silti voi kulua aikaa ennen kuin toimitusketju on riittävän vahva volyymituotannon aloittamiseksi.

Etelä-Euroopan maat, kuten Ranska, Espanja ja Italia, olisivat perinteisesti pitkillä kesälomilla tulevina kuukausina, mutta nyt, kun ne alkavat avautua lockdown-sulkemisista, on jonkin verran epävarmuutta siitä, jatketaanko kesälomia vai ei. Jotta kansantaloudet lähtevät uudestaan liikkeelle, henkilöstön on palattava takaisin töihin. Ennen kuin tämä tapahtuu, suurin osa kuluttajista on huolissaan rahan käyttämisestä esimerkiksi uusiin autoihin. Oleskelusta kotimaisemissa voi tulla normi myös rankkoja iskuja ottaneella matkailualalla, mikä johtaa taloudessa huomattavasti pidempään toipumisjaksoon.

5G:n käyttöönotto ajaa edelleen tuotantomäärien kasvua lyhyellä aikavälillä, ja RF-tehotransistorien, RF-suodattimien ja erikoistuneiden RF-liitäntätuotteiden kysyntä on vahvaa. Yksi osa innovaatioiden kiihtymistä koko toimialalla perustuu siihen, että komponenttitoimittajat helpottavat insinöörien mahdollisuuksia tutustua uusien tuotteiden tarjontaan. Kehitystyökalut ovat edelleen suosittu alue Mouser.com-sivustolla, ja näemme kysynnän kasvavan langattomissa SoC-piireissä, laajan kaistaeron tehotransistoreissa ja anturien evaluointipaketeissa ja referenssimalleissa.

Johtopäätös

2020 on vuoristorata eurooppalaiselle elektroniikkateollisuudelle. Kaiken kaikkiaan ala on paljon paremmassa kunnossa kuin onneton liikenne- ja matkailuala. Muutamat seuraavat kuukaudet määrittävät, mihin elektroniikkamarkkina päätyy joulukuuhun mennessä, ja se muodostaa myös näkymät vuodelle 2021. Suunnittelun ja innovaatioiden jatkuessa kaikkialla Euroopassa ensimerkit viittaavat siihen, että edessämme on jännittävät ajat.

1 https://www.theguardian.com/business/2020/may/05/uk-car-sales-coronavirus-lockdown-electric-car

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisÀÀ...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisÀÀ...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

Ciklum, established in 2002, is a custom product engineering company with a global presence across 15 countries in 3 continents. We specialize in crafting bespoke digital solutions that push boundaries and transform industries, including full-scale IoT solutions. Whether it's cutting-edge embedded systems, data architecture or IoT, we seamlessly integrate our solutions into your existing infrastructure.

 

 

Check Point Software Technologies Ltd. is a leading provider of cyber security solutions to corporate enterprises and governments globally. Check Point Infinity’s portfolio of solutions protects enterprises and public organisations from 5th generation cyber-attacks with an industry leading catch rate of malware, ransomware and other threats.

 

 

 

AcalBfi is a leader in the development of custom technology solutions for electronic applications. Our engineers and our approach will ensure we can solve your technical challenges with custom solutions that integrate multiple technologies.

 

Analog Devices, Inc. is a global semiconductor leader that bridges the physical and digital worlds to enable breakthroughs at the Intelligent Edge. ADI combines analog, digital, and software technologies into solutions that help drive advancements in digitized factories, mobility, and digital healthcare, combat climate change, and reliably connect humans and the world.

 

EBV Elektronik was founded in 1969 and is one of the leading specialists in European semiconductor distribution. This success is based on the underlying company philosophy, which was developed a long time ago and which still applies today: operational excellence, flexibility, reliability and execution – with the goal of achieving the highest degree of customer satisfaction. 

  

The Rohde & Schwarz technology group develops, produces and markets a wide range of electronic capital goods. With its extensive product portfolio, the company makes an important contribution to a safer and connected world. In the test & measurement, secure communications, networks & cybersecurity and broadcast & media markets, customers worldwide rely on Rohde & Schwarz and its cutting-edge solutions.

 

 

 

Mespek is an industrial electronics company. Our main product areas are embedded modules, industrial computing, test & measurement modules and server management systems (KVM-switches). Besides our domestic customers we have clients also in several countries such as Benelux, China, Estonia, Ireland, Norway, Russia, Sweden, Switzerland, et cetera..

 

We offer unique and cost-effective customized solutions based on electronic components and systems, as well as standard products from selected manufacturers. We also have own production company for electronics and cabling in Sweden. We have 90 years of experience, deep engagement, knowledge together with trustworthy and effective logistics worldwide. We are ISO 9001 and ISO 14001 certificated.

 

Richardson RFPD, an Arrow Electronics Company, is an electronic component distributor focused on RF and Wireless Communications, industrial IoT, Power Conversion and renewable energy markets. With our global reach and extensive technical capability, we serve our customers through component development and selection, technical support, and world-class logistics and supply chain capabilities. Whether designing with discrete components or looking to take advantage of integrated circuits or systems RichardsonRFPD’s worldwide design centers and technical sales team provide comprehensive support to bring your product ideas to market.

u‑blox is a global technology leader in positioning and wireless communication in automotive, industrial, and consumer markets. Their smart and reliable solutions, services and products let people, vehicles, and machines determine their precise position and communicate wirelessly over cellular and short range networks. With a broad portfolio of chips, modules, and secure data services and connectivity, u‑blox is uniquely positioned to empower its customers to develop innovative and reliable solutions for the Internet of Things, quickly and cost‑effectively.

KYOCERA AVX is a leading global manufacturer of advanced electronic components, including antennas, fuses, capacitors, filters, couplers and RF switches, engineered to accelerate technological innovation and build a better future. Supplying more than one million antennas per day, KYOCERA AVX is an industry-leading supplier of innovative antenna solutions, covering all major frequency bands and applications. KYOCERA AVX antennas utilize a wide array of materials -including LDS, stamped metal, ceramic, PCB, and FPC- to support a variety of custom and standard configurations (external indoor/outdoor, embedded on/off-board).

 

 





ECF template