JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

HDMI on erinomainen standardi, joka on vallannut video- ja audiosignaalin siirron olohuoneissa ja työpöydillä. EU:n sähköturvallisuusviranomaisten tekevä testi kuitenkin osoittaa, että HDMI-kaapelien laadussa on paljon toivomisen varaa.

Testistä vastasivat neljän maan sähköturvallisuusviranomaiset: Elsäkerhetsverket Ruotsissa, Bundesnetzagentur Saksassa, BAKOM Sveitsissä ja Agentshap Telecom Hollannissa. Testissä oli mukana kaikkiaan 30 kaapelia eri valmistajilta ja peräti 27 näistä reputti eli ei täyttänyt vaatimuksia.

Testissä kävi ilmi, että yhdeksän kymmenestä HDMI-kaapelista ei täytä EMC-vaatimuksia. EMC -häiriöt tarkoittavat, että signaaleja vuotaa. Tämä voi häiritä muita lähellä olevia laitteita. Testissä käytiin läpi myös antennikaapelien EMC-ominaisuuksia ja vuoden 2012 testiin perusteella antennikaapelin laatu on heikentynyt.

Viranomaisten mukaan kaapelin hinnasta ei voi suoraan päätellä sen laatua. Joissakin tapauksissa kalleimmat kaapelit vuosivat eniten.

EMC-asioihin kiinnitetään paljon huomiota esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa, koska yli raja-arvojen menevät häiriöt aiheuttavat suoraan rahallista vahinkoa tuotantoon. Kodeissa EMC-rajoihin ei kuitenkaan kiinnitetä huomiota ja olemme ilmeisesti vai tottuneet hyväksymään häiriöt.

HDMI-liitäntästandardi on ehtinyt versioon 2.1. Sen myötä väylän datansiirtokyky kasvoi 2.0-standardin 18 gigabitistä 48 gigabittiin sekunnissa. Tämän mahdollistaa se, että 2.1-standardissa jokaisen johtimen läpi viedään dataa kaksinkertainen määrä eli 12 gigabittiä. Lisäksi kellosignaaleille varattu neljäs johdin otetaan datan käyttöön. Tällä päästään standardin määrittelemään 48 gigabittiin sekunnissa.

Käytännössä HDMI-kaapelin yli voidaan siirtää ruudulle 60 kertaa sekunnissa virkistyvää 8K-kuvaa tai 120 kertaa virkistyvää 4K-kuvaa. Markkinoilla 2.1-versio on edelleen marginaalisessa asemassa.

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

ETN_fi OnePlus 10T amazes with 150W charging. @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/MhHfvlpuGa
ETN_fi X-DRAM might revolutionize memory tech! @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/tb16t6iRKx
ETN_fi New battery tech will grow EV range to over 1000 km. @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/cg1jCCclMm
ETN_fi New material to replace silicon in semiconductors! @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/itbTaYOJ9k
ETN_fi 5.5G brings 10 Gbit connections, Huawei believes. @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/4OV6b6ipUW
Sponsors


Gold Sponsors

Silver Sponsors

ECF template