Kyberrikollisten hyökkäykset mobiiliverkkoihin ovat nousussa ja muuttuvat yhä monimutkaisemmiksi, varoittaa Nokia Threat Intelligence Report 2024. Mobiiliverkot, jotka ovat keskeisessä roolissa yhteiskunnan viestintäinfrastruktuurissa, ovat kasvavassa määrin erilaisten kyberhyökkäysten kohteina. Raportti nostaa esiin etenkin palvelunestohyökkäykset (DDoS) sekä tietomurrot, jotka voivat johtaa vakaviin palvelukatkoksiin ja kriittisten tietojen vaarantumiseen.

Yksi suurimmista huolenaiheista on palvelunestohyökkäysten määrän nopea kasvu. Raportin mukaan DDoS-liikenne kasvoi 166 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024, mikä heijastaa hyökkäysten laajamittaista yleistymistä. Erityisesti "carpet-bombing"-hyökkäykset, joissa kohteena on useita IP-osoitteita samanaikaisesti, ovat yleistyneet. Vuonna 2024 näitä hyökkäyksiä kohdistettiin useammin kuin koskaan aiemmin, ja joissakin tapauksissa kohteena oli jopa yli 16 000 IP-osoitetta yhdellä iskulla. Tämä tekee hyökkäyksistä entistä laajempia ja vaikeammin torjuttavia.

Nokian raportti korostaa, että tekoäly ja automaatio ovat tehneet hyökkäyksistä entistä kehittyneempiä. Hyökkääjät hyödyntävät yhä enemmän tekoälyä hyökkäysten suunnittelussa ja toteuttamisessa, mikä mahdollistaa suuremmat ja nopeammat iskut. Esimerkiksi tekoälyä käytetään hyökkäysten automatisoimiseen ja kohteiden nopeaan vaihtamiseen kesken hyökkäyksen, mikä tekee niiden torjumisesta haastavampaa. Tämä on asettanut mobiiliverkkojen suojaamisen entistä suuremman paineen alle.

Raportissa nostetaan esille myös kvanttitietokoneiden tuomat uhat, joiden odotetaan yleistyvän tulevina vuosina. Kvanttitietokoneiden mahdollistamat uudet laskentamenetelmät voivat vaarantaa nykyiset salausmenetelmät, mikä tarkoittaa, että mobiiliverkkojen turvamekanismit on päivitettävä kestämään näitä tulevaisuuden uhkia. Kvanttiturvalliset verkot ovat jo kehitteillä, ja niiden käyttöönottoa tullaan kiihdyttämään tulevina vuosina.

Erityisen huolestuttavaa on se, että monet hyökkäykset menevät kuukausiksi huomaamatta. Raportissa kuvataan tapausta, jossa eurooppalaiseen viestintäpalveluntarjoajaan kohdistunut hyökkäys vuonna 2022 havaittiin vasta kuukausien kuluttua. Tämä viive voi pahentaa hyökkäyksen vaikutuksia merkittävästi, mikä korostaa nopean uhkien tunnistamisen tärkeyttä.

Mobiiliverkkoihin kohdistuvissa hyökkäyksissä on myös alueellisia eroja. Pohjois-Amerikassa hyökkäykset ovat usein monimutkaisia ja ne saattavat olla valtioiden tukemia, keskittyen erityisesti tietojen varastamiseen ja palvelujen häirintään. Aasiassa taas monet hyökkäykset liittyvät yritysten itse aiheuttamiin tietovuotoihin, jotka johtuvat huolimattomista tietoturvakäytännöistä. Euroopassa on havaittu niin kybervakoilua kuin taloudellisesti motivoituja hyökkäyksiä, mikä kuvastaa uhkien monimuotoisuutta eri alueilla.

Raportissa korostetaan, että tehokkaat kyberturvatoimet ovat nyt kriittisempiä kuin koskaan. Mobiiliverkkojen tarjoajien on investoitava kehittyneisiin suojausmenetelmiin ja nopeutettava reagointikykyään uhkien torjumiseksi. Näihin kuuluvat tekoälyn hyödyntäminen uhkien havaitsemisessa ja reagoimisessa, tietoturvatiedustelun hyödyntäminen sekä yhteistyö kansainvälisten turvallisuusorganisaatioiden ja yksityisen sektorin välillä.

Nokian raportti kehottaa myös telekommunikaatioalan toimijoita päivittämään suojausmekanismejaan, erityisesti nyt, kun mobiiliverkkoihin kytkettyjen laitteiden määrä kasvaa jatkuvasti. Internet of Things (IoT) -laitteiden lisääntyminen laajentaa hyökkäyspinta-alaa merkittävästi, mikä tekee verkkojen suojauksesta entistä monimutkaisempaa. Teleoperaattorien on varmistettava, että heidän verkoissaan on riittävä kyberturva kattamaan kaikki mahdolliset hyökkäysvektorit.

 

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

 SPONSORS

 

congatec is a rapidly growing technology company focusing on embedded and edge computing products and services. The high-performance computer modules are used in a wide range of applications and devices in industrial automation, medical technology, robotics, telecommunications and many other verticals.

CVG Convergens is an ICT services company specialized in embedded systems, smart connected products and ICT systems and processes for SME businesses. Our mission is to help our clients, our team, and the society to improve and thrive by providing reliable and sustainable solutions, services, and products by creative and efficient application of technology.

 

ADLINK Technology leads edge computing, the catalyst for a world powered by artificial intelligence. We manufacture edge hardware and develop edge software for embedded, distributed and intelligent computing - from powering medical PCs in the intensive care unit to building the world’s first high-speed autonomous race car - more than 1600 customers around the world trust ADLINK for mission-critical success.

 

 

Testhouse Nordic is the leading supplier of test and measurement products and solutions in the Nordic countries. We partner with world's most renowned suppliers. Through our expertise and strong relationships with our suppliers, we offer products and services that regularly exceed our customers’ expectations.

 

 

Mespek Oy is established 1989 and our focus is on industrial electronics and producing support services. The main product areas of Mespek are embedded modules, industrial computing, test&measurement modules and server management systems (KVM-switches).

 

BCC Solutions Oy is a Finnish company that, in addition to expert services, offers comprehensive equipment solutions for data transfer and telecommunication networks, as well as their analysis, testing and measurement. We broadly represent the industry's leading brands.

 

 

In cooperation with

 

 

 

and

 





ECF template