logotypen
 
 

IN FOCUS

Gallimnitridi tuo laatua, kestävyyttä ja luotettavuutta

Gallium-nitridi (GaN) tarjoaa merkittäviä etuja tehokkuuden ja tehotiheyden lisäämisessä, mikä mahdollistaa suunnittelijoille huomattavasti haastavampien virtalähdemääritysten täyttämisen verrattuna piipohjaisiin MOSFET-komponentteihin. Yksi kohtuullinen huolenaihe minkä tahansa uuden, merkittäviä etuja tarjoavan teknologian suhteen on sen kestävyys ja luotettavuus. Poistaaksemme mahdolliset epäilykset, joita käyttäjillä saattaa olla, tarkastellaan GaN-teknologian kestävyyttä, luotettavuutta ja laatua.

Lue lisää...

Nokia kertoo rikkoneensa kaksi datansiirron maailmanennätystä optisissa verkoissa kreikkalaisen Deutsche Telecomin omistaman OTE Groupin kanssa. Ennätyksissä käytettiin yhtiön kuudennen sukupolven fotoniikkaprosessoria.

Prosessori on PSE-6s, joka on Nokian uusin optisten reitittimien prosessori. Uutuusprosessorin DSP-osa valmistetaan 5 nanometrin prosessissa ja se toimii 130 gigabaudin nopeudella. Näin aaltomuotojen käsittelynopeus on nostettu 1,2 terabittiin sekunnissa. Kortilla PSE-6s-prosessorin sähköiset signaalit muunnetaan moduloiduiksi optisiksi signaaleiksi määrätyillä aallonpituuksilla C-STAR-muunninpiirillä.

Nyt yhdessä OTE Groupin kanssa siirrettiin dataa 800 gigabitin sekuntivauhtia yli 2580 kilometrin matkalla ja 900 gigabittiä sekunnissa yli 1290 kilometrin matkalla. Molemmat lukemat ovat uusia maailmanennätyksiä.

Kokeessa Nokian 1830 PSI-M -siirtoratkaisulla yhdistettiin OTE Groupin Kreikan IP Core -palvelinkeskukset ja -reitittimet. Patraan ja Ateenaan asennettiin kaksi optista solmua tehostamaan suorituskykyä tietyillä kuituoptisilla reiteillä käyttämällä PSE-6s-suorittimia.

Ennätysnopeuksiin päästiin DWDM-linkillä, joka lähettää täyden kuorman DWDM-kanavia yli 4,8 THz:n taajuudella ja tuki verkon kokonaiskapasiteettia 25,6 Tbps kuitua kohti. Yritykset esittivät myös 1,2 Tbps siirtoa yhdellä kanavalla yli 255 kilometrin matkalla.

MORE NEWS

Suomalainen anturijärjestelmä osoitti tehonsa ammattikeittiössä

Ravintolakeittiö on varsin vihamielinen ympäristö paitsi työtään tekeville ammattilaisille, myös omistajan sähkölaskulle. Kiinteistösijoittaja Areim voitti viime vuoden Energianerokas 2024 -palkinnon onnistuttuaan puolittamaan ravintolakeittiöiden ilmanvaihdon aiheuttaman sähkölaskun. Temppu onnistui suomalaisella anturitekniikalla.

Murata kutisti induktorin hiekanjyvän kokoiseksi

Japanilainen Murata Manufacturing on esitellyt maailman pienimmän induktorin, jonka mitat ovat vain 0,16 x 0,08 millimetri. Tämä 006003-kokoinen siruinduktori, joka on kooltaan lähes hiekanjyvän luokkaa, julkistettiin maailman suurimmilla kulutuselektroniikan messuilla CES 2025 -tapahtumassa Las Vegasissa.

Nokia kiihdytti kuidun jo terabitin nopeuteen

Nokia ja Saudi-Arabian stc Group ovat yhdessä tehneet historiaa Lähi-idän ja Afrikan alueella suorittamalla ensimmäisen onnistuneen terabitin (1Tbps) pitkän matkan kenttäkokeen. Testi toteutettiin stc Groupin DWDM-verkossa (Dense Wavelength Division Multiplexing) ja siinä käytettiin Nokian kuudennen sukupolven PSE-6s-prosessoria (Photonic Service Engine).

HDMI-väylän nopeus kaksinkertaistuu

HDMI Forum on julkistanut uuden HDMI 2.2 -standardin, joka nostaa HDMI-väylän kaistanleveyden ennätykselliseen 96 gigabittiin sekunnissa. Tämä kaksinkertainen nopeus verrattuna edeltävään HDMI 2.1 -versioon mahdollistaa korkeammat resoluutiot, nopeammat virkistystaajuudet ja uuden sukupolven audiovisuaaliset kokemukset.

OnePlus astui lopullisesti premium-kisaan

OnePlus on julkistanut uuden lippulaivapuhelimensa. Eilen esitellyt 13-mallin myötä yhtiö viimeistään hyppää premium-laitteiden kisaan, sillä 16 gigatavun muistilla ja 512 gigatavun tallennustilalla laitteen hinta on 1149 euroa. Uutuutta pitääkin verrata lähes Applen ja Samsungin kalleimpiin malleihin.

OnePlus julkisti 13-sarjansa, tässä speksit

OnePlus ilmoitti tänään virallisesti uusimpien lippulaivalaitteidensa, OnePlus 13 -sarjan, globaalista lanseerauksesta. Tarjolla on uusi lippulaiva eli OnePlus 13 sekä sen edullisempi tytärmalli 13R.

Tektronixin mittauslaitteita saa jatkossa myös CN Roodilta

Hollantilainen ja mittaus- ja testausratkaisujen jakelija CN Rood laajentaa yhteistyötään Tektronixin kanssa ja alkaa edustaa yhtiötä nyt myös Suomessa, Tanskassa ja Norjassa. CN Rood on saavuttanut suuren menestyksen Tektronixin tuotteiden edustajana Alankomaissa, Belgiassa, Luxemburgissa ja Ruotsissa.

CES: Paristo lataa itsensä lamppujen valolla

Energian varastointiratkaisujen kehittävä japanilainen Nichicon ja ruotsalainen Epishine ovat esitelleet Las Vegasin CES-messuilla vallankumouksellisen itsestään latautuvan paristoratkaisun. Uusi SCB-EpNi-2500-000400-moduuli yhdistää Nichiconin huippuluokan LTO-paristot ja Epishinen ultrakevyet, joustavat orgaaniset aurinkokennot.

Nokialla jo 7000 5G-essentiaalipatenttien perhettä

Nokia ilmoitti tänään saavuttaneensa merkittävän rajapyykin, kun sen 5G-teknologiaan essentiaaleiksi julistettujen patenttiperheiden määrä on ylittänyt 7000. Yhtiön keskeiset keksinnöt, kuten innovaatiot 5G-radioiden protokollasuunnittelussa, 5G-turvallisuudessa ja käyttöliittymäteknologioissa määrittelevät, miten älypuhelimet, älyautot ja muut yhdistetyt laitteet kommunikoivat 5G-verkkojen kanssa.

HMD:n uutuus tuo hätäyhteydet satelliittien kautta

Suomalainen HMD Global on esitellyt uuden innovaation, HMD OffGrid -palvelun, joka hyödyntää huipputason satelliittiteknologiaa varmistaakseen yhteydet myös perinteisten mobiiliverkkojen ulottumattomissa. Pakettiin kuuluu OffGrid-laite, joka painaa vain 60 grammaa ja maksaa 169 euroa.

Liikeanturi tuo eleohjauksen pieniin laitteisiin

Bosch Sensortecin liikeanturit mahdollistavat tehokkaan eleohjauksen pienikokoisissa ja energiaa säästävissä älylaitteissa. Yhtiö esittelee uusia anturiratkaisuaan Las Vegasin CES-messuilla.

Suomalaisyritys kehuu sähkömoottoriaan maailman suorituskykyisimmäksi

Suomalainen teknologiayhtiö Donut Lab on esitellyt uuden sukupolven sähkömoottoriperheen, jonka se julistaa olevan maailman suorituskykyisin. CES-teknologiamessuilla julkistettu moottoriperhe tarjoaa viisi erilaista mallia, jotka on suunniteltu kattamaan laaja kirjo sähköajoneuvojen tarpeita. Donut Labin mukaan uusi teknologia voi mullistaa koko alan tarjoamalla poikkeuksellista suorituskykyä ja kustannustehokkuutta.

Tässä vuoden 2024 luetuin: Sähköauto petti odotukset monilla rintamilla

ETN:n päivittäinen uutistoiminta on paraikaa ansaitulla joulutauolla ja takaisin palaamme loppiaisen jälkeen. Viime vuonna luetuin uutisemme koski sähköautoja ja niiden markkinan hiipumista. Heikko markkina näkyi myös Kempowerin tuloskunnossa, kun se aloitti kesällä muutosneuvottelut. Syksyllä markkina kääntyi onneksi ainakin hieman lupaavampaan asentoon.

Näin sirumarkkinoilla käy ensi vuonna

Tekoälyn ja HPC-laskennan korkean suorituskyvyn tietojenkäsittelyn (HPC) kasvava kysyntä jatkuu vahvana, ja markkinat kasvavat yli 15 prosenttia vuonna 2025, arvioi IDC tuoreessa Worldwide Semiconductor Technology Supply Chain Intelligence -raportissaan.

Autojen uusin tutkapiiri erottaa jalankulkijan jopa 380 metrin päästä

Tyypillisesti autojen ADAS-järjestelmien tutkat näkevät 50–80 metrin päähän, parhaimmillaan jopa yli 200 metrin päähän. Infineonin uusin RASIC-sarjan tutkapiiri tunnistaa jalankulkijan selvästi kauempaa.

Järjestelmäpiireistä tuli juuri kaksi kertaa nopeampia

Alphawave Semi on esitellyt ensimmäisenä maailmassa 64 gigabitin sekuntinopeuteen yltävän UCIe-liitännän (Universal Chiplet Interconnect Express) sirujen välisiin yhteyksiin. Tämä kolmannen sukupolven teknologia nostaa sirujen välisten yhteyksien suorituskyvyn täysin uudelle tasolle.

Nokia demosi ensimmäisenä kvanttiturvallista mobiiliverkkoa

Nokia ja Turkcell ovat yhteistyössä saavuttaneet maailman ensimmäisenä kvanttiturvallisen IPsec-verkkosalauksen toteutuksen mobiiliverkkojen käyttöön. Tämä merkittävä saavutus edustaa kriittistä askelta mobiiliverkkojen suojaamisessa tulevaisuuden kvanttitietokoneiden aiheuttamia uhkia vastaan. Nokia ja Turkcell käyttävät uusimpia kryptografisia standardeja varmistaakseen, että mobiiliviestintä pysyy turvassa nykyisissä ja tulevissa uhkatilanteissa.

Pythonin suosio on ennennäkemätön

Python on noussut vuoden 2024 ylivoimaiseksi ohjelmointikieleksi, saavuttaen ennätykselliset 10 % kasvun suosiomittauksissa vuoden aikana. Tämä tekee siitä selkeän voittajan TIOBE-indeksissä, joka mittaa ohjelmointikielten suosiota maailmanlaajuisesti.

Aalto-yliopistoon rahoitus kvanttivirheiden korjaamisen tutkimukseen

Professori Mikko Möttönen on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä kolmevuotisen apurahan kehittämään tekniikkaa kvanttivirheiden korjaamiseksi. Hänen tutkimusryhmänsä kehittää ratkaisua, jonka avulla mikroaaltopulssit voidaan jatkossa pitää millikelvinin eli -273 asteen lämpötilassa.

Suomessa on Pohjoismaiden hitain kiinteä netti

Ranskalainen verkon nopeuksia mittaava nPerf ei anna Suomelle mitalisijaa Pohjoismaiden kiinteän verkkon mittauskisassa. Suomi on hitaampi kuin Tanska, Ruotsi tai Norja. Tanskaan tulee eroa keskimäärin 45,5 megabittiä sekunnissa liittymää kohti.

Miksi MEMS-ajoitus on kvartsia parempi?

Jotta voidaan vastata uuden teknologian vaatimuksiin ja pitää järjestelmät toimimassa ”kellon tavoin”, on aika harkita ajoitusratkaisuja uudelleen. Tässä kaksiosaisessa "Precision Timing" -artikkelissa opit, miksi mikroelektromekaanisiin järjestelmiin eli MEMS-komponentteihin perustuvat piiajoituslaitteet päihittävät kvartsin elektroniikkasuunnittelun uudella aikakaudella. 

Lue lisää...

Tekoäly edellyttää yhä nopeampia verkkoja

Kestävä digitaalinen infrastruktuuri on kriittinen, jotta tietoliikenneverkot voidaan tehokkaasti valjastaa tekoälyinnovaatioiden ja pilvipohjaisten palveluiden tarpeisiin. Tekoälyyn liittyvien datarikkaiden sovellusten lisääntyvä kysyntä edellyttää tietoliikenneverkkoa, joka kykenee käsittelemään suuria tietomääriä alhaisella viiveellä, kirjoittaa Orange Businessin kumppaniratkaisuista vastaava Carl Hansson.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
Tapahtuma: Winter Satellite Workshop 2025
Espoo Otaniemi / Dipoli, 21. - 23.1.2025
Lisätietoja täällä
 
Tapahtuma: EMC -seminaari (Kotel)
Tampere 5. – 6.2.2025. Lisätietoja: asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com

R&S -seminaari: Demystifying SA and VNA
Oulussa 12.2.2024 ja Vantaalla 13.2.2024
Ilmoittautuminen: asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com

 
R&S -koulutus: RF Mittaustekniikan 2-päiväinen koulutus (huom. maksullinen)
Vantaalla 12.-13.3.2025
Ilmoittautuminen: RF Mittaustekniikka - Rohde & Schwarz Finland Oy
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

 
article