Huawei julkisti eilen useita uusia 5G-tuotteita Barcelonan MWC-messujen varjotapahtumassaan. Kun yhtälöön lisätään Huawein verkkopuolen julkistukset viime viikon lopulla Lontoossa, käy hyvin ilmi, mitä kilpailijat ja erityisesti Yhdysvallat pelkää. Huawein tutkimuksen kanssa on useimpien vaikea kisata.
Eilen Huawein kulutuselektroniikkapuolen johtaja Richard Yu kertoi, että yhtiö investoi viime vuonna tutkimukseen ja tuotekehitykseen 15 miljardia dollaria. Luku on yli kolme kertaa suurempi kuin Nokialla. Ericsson on Nokian kanssa samalla tasolla.
Vaikka Huawein tutkimusrahoista paljon kuluu kulutuselektroniikan kehittämiseen, myös verkkopuolen tekniikkaan kulutetaan jättimäisiä summia. Lontossa yhtiön operaattoribisneksen markkinointijohtaja Peng Song (kuvassa) esitteli esimerkiksi yhtiön kolmannen polven aktiiviantenniyksikön, jolla operaattori saa käyttöönsä jopa 400 megahertsin levyisen kaistan.
Pengin mukaan antennimoduuli on MIMO-yksikkö, jossa on 64 antennia sekä lähetys- että vastaanottopuolella. Se tukee kaikkia alle kuuden gigahertsin 5G-taajuuksia. Pengin mukaan antennimoduuli on ”yhden sukupolven edellä kilpailijoita”.
Runkoverkkoyhteyksiin Huawei esitteli markkinoiden ensimmäisen 800G-moduulin. Siinä yhdessä kuidussa saadaan siirrettyä dataa jopa 48 terabittiä sekunnissa. Moduuli hyökkää suoraan Nokian Alcatelilta perityn runkoverkkobisneksen kimppuun.
Huaweita yritetään tietenkin pitää tällä hetkellä pois monien eurooppalaisten operaattorien core-verkoista, mutta USA:n ja sen liittolaisten ulkopuolella on valtava markkina, jolle yhtiön Lontoossa esittelemä uusi 5G-core-ratkaisu sopii paremmin kuin hyvin. Huawein ratkaisu integroi kaikki aiemmat mobiiliverkkotekniikat ja kaikki aiemmat palvelut samaan, pilvipohjaiseen core-ratkaisuun.
Radiopuolen vankka tutkimus näkyy myös Huawein kulutuselektroniikan tuotteissa. Eilen yhtiö esitteli uuden kotien ja toimistojen 5G-reitittimen (5G CPE Pro 2), joka perustuu 7 nanometrin prosessissa valmistettuun Balog 5000 -modeemiin. Reititin tuo 5G-verkosta dataa 200 megahertsin kaistalla eli leveydeltään kaksinkertaisesta putkea pitkin viime vuonna esiteltyyn reitittimeen verrattuna.
Reititinkilpailijoita, kuten Nokiaa ja ZTE:tä mietityttää kuitenkin enemmän Huawein uutuuden hinta. Kun ensimmäisen polven 5G-reittimien hinta oli noin 900 euron tienoilla, Huawein uusin maksaa enää 499 euroa. Se on edelleen kallis laite kotiin, mutta millä ihmeellä Huawei leikkasi ensimmäisen polven reitittimen hinnasta lähes puolet vuoden aikana?
No, onneksi esimerkiksi Elisa päätti alentaa 5G-reitittimien hintoja. Huawein 1-polven 5G CPE Pro -purkin saa nyt 399 eurolla eli 500 euron alennuksella. Sama koskee ZTE:n Mc801 5G -reititintä ja HTC:n 5G-kotikeskusta. Kuluttaja kiittää, mutta kilpailijoille Huawein strategia on myrkkyä.