Euroopan komissio on päättänyt vapauttaa EU:n Kopernikus-ohjelmassa keräämän data yritysten hyödynnettäväksi uuden liiketoiminnan luomiseksi. Ensimmäiset Kopernikus-satelliitit on tarkoitus laukaista huhtikuun aikana, mutta avaruudessa on jo monia satelliitteja, joiden tuottamaa tietoa voi käyttää liiketoiminnassa.
Tekesin asiantuntija Erja Ämmälahden mukaan sateliittidataa voitaisin hyödyntää esimerkiksi kuluttajakäyttöön tulevissa palveluissa. - Tekes kannustaa yrityksiä kehittämään uusia tapoja ja uutta liiketoimintaa satelliittidatan hyödyntämiseksi, hän kertoo.
Hyvä esimerkki satelliittidatan hyödyntäjästä on rakennusalan ohjelmistoja kehittävä Vianova. Yritys käyttää satelliittidataa visualisointiprojekteissa ja mallinnushankkeissa ja hakee voimakasta kasvua Euroopasta, Aasiasta ja erityisesti Yhdysvalloista.
Vianovan asiakkaita ovat esimerkiksi Tampereen kaupunki ja Länsimetro. Viime vuonna viiden miljoonan euron liikevaihtoon yltänyt yritys työllistää 35 henkeä Suomessa.
- Hankkeissa, joihin osallistumme, käytetään satelliittidataa muun muassa maanmittauksessa ja paikannuksessa, automaattisten rakennuskoneiden ohjauksessa sekä hankkeiden esisuunnittelussa, kertoo Vianovan Ville Herva.
Hänen mukaansa data sellaisenaan ei liiketoimintaa vielä tuo, vaan tieto pitää saada mahdollisimman vaivattomasti tehostamaan suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon prosesseja.
Satelliittipalvelujen tutkimus- ja kehitysryhmän päällikkö Jyri Heilimo kertoo Ilmatieteen laitoksen hyödyntävän satelliittidataa sekä ilmaiseksi tarjottavissa että kaupallisissa palveluissa.
- Ilmatieteen laitos vastaanottaa satelliittidataa sekä Sodankylässä että Kumpulassa. Sodankylässä vastaanotetaan dataa lumi-, jää- ja pilvipeitteen laajuuden arviointiin sekä vedenlaadun mittaamiseen. Vastaanotamme ja myymme myös Cosmo-SkyMed-tutkasatelliittien dataa Suomessa ja lähialueilla, kuten Ruotsissa ja Baltiassa, Heilimo kertoo.