Usein ajatellaan, että innovaatio alkaa ideasta tai keksinnöstä. Lähtökohdan pitäisi kuitenkin olla ongelman, johon haetaan ratkaisua. Sitä voidaan työstää systemaattisesti, uskotaan suunnittelu- ja konsultointitoimisto Elomaticissa.
Innovaatioista ja innovoinnista puhutaan nyt paljon ja yleisesti tunnustetaan, että Suomen tulevaisuus osaamiseen perustuvana maana lepää hyvin paljon innovaatiotoiminnan harteilla. Mistä puhutaan huomattavasti vähemmän on se, miten innovaatioita käytännössä tehdään.
Elomativin innovaatioasiantuntija Pekka Koivukunnaksen mukaan innovaatioprosessin alkupäähän, niin kutsuttuun front end of innovation -vaiheeseen, kiinnitetään aivan liian vähän huomiota. Innovaatioprosessi alkaa ongelmasta.
Koivukunnas on kehittänyt systemaattisen innovaatioprosessin, jolla innovaation synnyttämiseen tarvittavat panostukset, aika ja riskit minimoidaan. Hän on yli sadalla patentillaan yksi Suomen pantenttihuippuja ja voittikin viime marraskuussa vuoden keksijä -palkinnon.
–Innovointiin on olemassa systemaattinen työstöprosessi, jota hyödyntämällä innovointitoiminta saa selkeän toimintajärjestyksen ja sitä voidaan johtaa, kuten muitakin liiketoiminnan prosesseja. Suomessa olisi paljon korkeasti koulutettua työvoimaa, jota yrityksissä voitaisiin näin saada entistä tuottavampaan käyttöön, Koivukunnas sanoo.
Elomatic on maailmanlaajuisesti toimiva suunnittelu- ja konsultointitoimisto. Sen toiminta keskittyy tehdas-, laiva- ja mekaniikkasuunnittelu- sekä asiantuntija- että projektinhallinnan -palvelujen tuottamiseen.
–Elomaticin toimintamallina on innovaatiokumppanuus, jossa Elomaticin asiantuntijat tutustuvat asiakkaan liiketoimintaan ja käsillä olevaan suunnitteluhaasteeseen ja tuovat oman ja koko yrityksen kokemuksen käytettäväksi, sanoo yhtiön markkinointi- ja viestintäpäällikkö Martin Brink Elomaticilta.