Oululainen Mekitec on saanut 2,2 miljoonan euron pääomasijoituksen. Sen ja Tekesin rahoituksen avulla on tarkoitus valloittaa röntgenteknologiaan perustuvien laadunvalvontajärjestelmien markkinat. Tavoitteena ovat erityisesti Aasian ja Yhdysvaltojen markkinat.
Mekitec on vuonna 2005 perustettu laadunvalvontalaitteita elintarviketeollisuuden tuotantolinjoille valmistava yritys . Järjestelmät havaitsevat elintarvikkeista pienimmätkin vierasesineet, kuten luun palaset, lasin, metallin, kivet tai muovin ja poistavat vialliset tuotteet linjalta.
Yhtiön taustalla on röntgenkuvantamisen ja siihen liittyvän teknologian osaamista Teknillisestä korkeakoulusta ja Oulun yliopistosta. Markkinoita löytyy, sillä kuluttajien, viranomaisten ja elintarvikeyhtiöiden ruokaturvavaatimukset tiukentuvat koko ajan.
Pääomasijoituksen tekivät Inventure ja Suomen Teollisuussijoitus, molemmat 1,1 miljoonalla eurolla.
Mekitecin laitteet valmistetaan pääosin tytäryhtiössä Kiinassa. Suomessa on kuitenkin tutkimus- ja tuotekehityksen johto ja erityisesti laitteissa käytettävien automaattisten analyysiohjelmistojen kehitystä. Yhtiö työllistää Suomessa 20 työntekijää ja Kiinan tytäryhtiössä 30 huippuinsinööriä. Tällä hetkellä Mekitec on toimittanut laitteita 18 maahan.
Mekitecin liikevaihto oli miljoona euroa vuonna 2012 ja viime vuonna 2,5 miljoonaa. Toimitusjohtaja Mikko Nuutinen ennakoi tälle vuodelle jopa kuuden miljoonan euron liikevaihtoa. Viiden vuoden päästä tavoite on olla 20-30 miljoonaa euron yritys.
- Olemme kasvaneet tähän asti pääosin omilla rahoilla, mutta nyt meillä on kansainvälisesti myyvä tuote. Tekesiltä olemme saaneet kaksi miljoonaa euroa ja pankkilainaa, jonka Finnvera mahdollisti, miljoonan verran. Kiinan tytäryhtiöömme on Finnfund sijoittanut 1,5 miljoonaa euroa", Nuutinen sanoo.
Röntgenteknologiaan pohjautuvan elintarvikkeiden laadunvalvonnan ympärillä on yllättävän vähän toimijoita. Globaalit markkinat ovat nyt noin 300 miljoonan euron kokoiset ja tuplaantumassa pikku hiljaa.
- Meillä on globaalisti noin 10 kilpailijaa, joista neljä tai viisi vakavasti otettavaa. Tässä bisneksessä on isot markkinat, mutta rajattu määrä tekijöitä. Olemmekin suhteellisen turvassa isoilta kilpailijoilta ja meillä on isompi tuotekehitystiimi kuin kellään kilpailijalla, Nuutinen sanoo.
Hän näkee yrityksensä kilpailuetuna älyn. Raudan voi kopioida, älyä ei. Mekitec kehittääkin automaattista analyysiohjelmistoa Tekesin rahoituksella. Tulevaisuudessa voidaan tarjota esimerkiksi elintarviketehtaan laadunvalvontalaitteiden etähallintaa ja prosessien ohjausta laadunvalvontalaitteilla.