Applen uusimmassa iPhone-puhelimessa on se. Samsungin Galaxy Note20 Ultra toi sen ensimmäisenä Android-puhelimiin. Kyse on ultralaajakaistaisesta UWB-piiristä. Vielä ne pääosin uinuvat puhelimissa, mutta pian ne tekevät kaikista tiloista lisätyn todellisuuden aluetta.
Itse asiassa Apple esitteli U1-piirinsä jo reilu vuosi sitten iPhone 11 -julkistuksen yhteydessä. Piirin avulla iPhone 11:n piti tunnistaa erilaisia Apple-tunnistimia (tracker), mutta tämä idea on jäänyt Applella vaiheeseen.
Uusimman iPhonen UWB-piirille sen sijaan löytynee käyttöä. Apple tosin puhuu LiDAR-tekniikasta. Piiriä voidaan käyttää myös valokuvauksessa: hämärässä se pystyy tarkentamaan kohteisiin erittäin nopeasti. Tämä tosin pätee vain Pro-mallien kamerajärjestelmään.
UWB on kuitenkin monella tapaa käyttökelpoinen tekniikka. Kuuden gigahertsin nopeiden purskeiden avulla skanneri voi nopeasti piirtää 3D-mallin mistä tahansa tilasta. Kun pinnat ovat selvillä, tätä informaatiota voi käyttää vaikka AR-objektien lisääminen niille.
Pintojen, etäisyyksien ja muotojen tarkka mallintaminen tekee lisätystä todellisuudesta huomattavasti realistisempaa. Applen esimerkiksi mukaan AR-sisältönä lisätty ruoho saadaan ”kasvamaan” vain lattialla. Lisäksi UWB-piiri tunnistaa tarkasti, mikä objekteista on lähempänä, mikä kauempana.
Samsung puolestaan ryhtyi kehittämään UWB-tekniikkaa puhelimiinsa vuonna 2018. Se teki alusta saakka tiivistä yhteistyötä NXP:n kanssa ja oli mukana perustamassa UWB-tekniikan FiRa-konsortiota.
Nyt FiRassa on jo yli 45 jäsentä ja ensimmäisiä sovelluksia odotetaan markkinoille. Samsung on tuomassa tarjolle erittäin tarkkaa Nearby Share -tekniikkaa, jonka avulla erilaisia sisältöjä voidaan jakaa juuri haluttuun Android-laitteeseen lähiympäristössä.
UWB taipuu moneen käyttöön ja kuten Samsung sanoo, yritykset ovat vasta raaputtaneet näiden mahdollisuuksien pintaa. Julkisesti yhtiö puhuu kuitenkin jo digitaalisista avaimista, jotka UWB tuo sen Galaxy-puhelimiin. Pian kännykällä avataan toimiston, kodin ja auton ovi.