Lentoaikaa mittaava anturi eli ToF-kamera ei ole mikään täysin uusi juttu älypuhelimissa, mutta uuden iPhone 12 Pro -mallin myötä se on herättänyt enemmän huomiota. Uuden ToF-anturin esitellyt Infineon uskoo, että tekniikasta tulee standardiominaisuus älypuhelimiin nopealla aikataululla.
ToF-anturi on periaatteessa yksinkertainen laite. Se koostuu lähettimestä, vastaanottimesta ja takaisintulleen signaalin käsittelyn algoritmeista. Anturi lähettää lyhyitä valopurskeita, jotka heijastuvat takaisin ilmaisimeen ja tämän informaation perusteella laite osaa muodostaa tarkan 3D-kuvan ympäristöstään.
Älypuhelimissa ToF-antureita on käytetty lähinnä etukamerassa FaceID-tyyppisessä käytössä. Takakameraan anturin kantaman ja resoluution piti kasvaa, tehonkulutus leikata pienemmäksi ja koko pienemmäksi. pmd Technologiesin kanssa kehitetty 6. polven REAL3-anturi täyttää vaatimukset.
REAL3-anturi on älypuhelimen piirikortille suoraan liitettävä anturi, joka kuvaa ympäristöä viiden metrin päähän 40 tuhannen valopisteen resoluutiolla. Vielä 10 metrin päässä anturin tarkkuus on 0,6 kilopistettä. Tämä riittää mullistamaan nykyiset älypuhelinten ToF-sovellukset.
Anturia voidaan hyödyntää älypuhelimissa monin tavoin. AR-sovelluksissa tulee realistisempia ja tarkempia, kun kamera kuvaa objekteja nopeasti ja tarkasti. ToF-anturin avulla kännykän kamera osaa tuottaa bokeh-efektejä kuviin myös hämärässä.
pmd technologiesin toimitusjohtaja Bernd Buxbaumin mukaan ToF-tekniikka voittaa kisan älypuhelimiin, koska se on helpoti integroitavissa, kuvadatan korrelaatio tehdään suoraan pikselissä ja anturien kalibrointi on helppoa. Buxbaum ennustaa, että vuonna 2025 älypuhelimiin myydään jo yli 500 miljoonaa ToF-anturia. Siitä tulee näin muutamassa vuodessa perusominaisuus useimpiin älypuhelimiin.
Lisätietoja REAL3-antureista löytyy Infineonin sivuilta.