Microsoft esitteli viime viikolla Build-kehittäjätapahtumassaan uudet 8.1-versio sekä työpöytien Windows- että mobiililaitteiden Phone-käyttöjärjestelmistä. Kehittäjien kannalta suurin uudistus merkitsee mahdollisuutta koodata yksi sovellus, joka taipuu kaikille eri Windows-laitteille. Microsoft puhuu näistä nimellä universaalisovellus.
Universaaliappseilla Microsoft ottaa pesäeroa sekä Googlen Androidiin että Applen iOS:ään. Jatkossa kaikki kehitys tapahtuu Visual Studiossa samassa ajoympäristössä. On kehittäjien arvioitava ja päätettävä, mille Windows-laitteille sovellus julkistetaan.
Iso muutos merkitsee murrosta myös Microsoftin sovellusten hinnoittelumalliin ja sovellusten Store-kauppaan. Jatkossa käytössä on yksi malli, jolla kehittäjät voivat rahastaa käyttäjiä, oli sitten kyse Windows-työpöydän tai Windows Phone -sovelluksesta.
Alusta-agnostinen lähestymistapa on nopeasti yleistyvä malli sovelluskehityksessä. Samaa ajattelutapaa edustaa esimerkiksi suomalaien Digian nykyään omistama Qt, jossa sama sovellus voidaan vaivattomasti portata eri alustoille.
Hinnoittelumalleineen Microsoftin lähestymistapa menee vielä pidemmälle. Build-tapahtumaraporttien mukaan kehittäjien palaute uudesta universaalista sovellusmallista on vielä varovainen. Alustariippumattomuutt pidetään yleisesti ainoana oikeana tienä, mutta Windows-sovellusten menestys riippuu lopulta siitä, miten paljon Windows Phone oikeasti kehittäjiä houkuttaa.
Universaalisovellusten kehittämiseen sopiva 2 RC -päivitys Visual Studio 2013:sta on jo ladattavissa, Microsoft kertoo.