Paikannus sisätiloissa on edelleen ongelma. GNSS-signaalit eivät kuulu, joten sijiantitieto pitää saada selville muilla radiotekniikoilla. Paikannuspiireistään tunnettu sveitsiläinen u-blox esittelee nyt kehitysalustat, joilla laitteiden sijainti voidaan selvittää Bluetooth-signaalin paluukulman perusteella.
Tekniikka kutsutaan nimellä AoA (angle-of-arrival). Samaa menetelmää käytetään esimerkiksi suomalaisen Quupan ratkaisussa, jota on lisensoitu suurelle joukolle yrityksiä.
Nyt samoille apajille tulee u-blox. Se on esitellyt XPLR-AOA-1- ja XPLR-AOA-2-kehityspaketit, joiden avulla laitevalmistajat voivat nopeasti kehittää AoA-tekniikkaan perustuvia sisätilaratkaisuja. Alusta koostuvat antennikortista ja tagista sekä tarvittavista ohjelmistoista.
Mahdollisiin sovelluksiin kuuluu esimerkiksi sen havaitseminen, lähestyykö henkilö vai esine ovea, törmäysten välttäminen liikkuvien esineiden välillä ja kameran ohjaaminen liikkuvan tunnisteen kohdalle. Kaikkia voidaan laajasti hyödyntää teollisuudessa.
Alustat perustuvat u-bloxin omaan BLE-moduuliin. NINA-B4 tukee Bluetooth 5.1 -standardia ja sen radio-osa on Nordic Semiconductorilta tuleva nRF52833. Itse BLE-signaalin tulokulmaa laskeva u-connectLocate -ohjelmista ajetaan suoraan SoC-piirin mikro-ohjaimella. XPLR-AOA-2-pakettiin sisältyy lisäksi paikannuslaskenta tagin sijainnin kolmiulotteiseen laskemiseen.
Tagien sijaintidata menee suorana pilvipohjaiseen seurantajärjestelmään, jonka on kehittänyt Traxmate. Datan perusteella tageja voidaan seurata reaaliajassa webin tai dedikoidun älypuhelinsovelluksen avulla.