Qualcomm tunnetaan älypuhelinten piirisarjoista ja modeemeista, mutta yhtiön osaamista on käytetty esimerkiksi Marsissa Ingenuity-helikopterissa. Nyt NASAn hyödyntämästä alustasta on julkistettu kolmannen polven versio. Se tuo tekoälyn mukaan droneen.
Qualcommin IoT-tuotteiden markkinoinnista vastaava Susan Polizzotto kertoi, että NASAn rakentama helikopteri perustui Flight-alustan ensimmäiseen versioon. Viime joulukuussa alustasta esiteltiin Pro-versio, jonka pohjalta ModalAI kehitti dronen ruokakuljetuksiin.
Nyt Qualcomm kuitenkin esittelee Flight RB5 5G -alustan. Siinä drone-lennokin piirisarjalla on ensimmäistä kertaa yhdistetty 5G-yhteys ja tekoäly. - 5G tuo droneen ominaisuuksia, jotka ovat kaikki toivottuja, Polizzotto hehkutti.
Hän listasi tekoälyä hyödyntävälle dronelle useita käyttötapauksia: kuluttajien kamerakuvaukset, tavarantoimitukset, hätäpalvelut katastrofeissa, maataloudessa sadon valvonta, erilaisten rakenteiden tarkastus (sillat, kännykkätornit) ja monet muut.
Tällainen toiminnallisuus vaatii suorituskykyistä rautaa. RB5-alustalla on tehokas SoC-piiri, kamerat voivat kuvata 8K-videota 30 ruudun sekuntinopeudella tai 4K-videota 120 ruudun nopeudella. ModalAI:n kehittämien algoritmien avulla alustaan pohjautuva drone osaa väistää esteitä, sillä se kykenee arvioimaan etäisyyksiä ja syvyyksiä.
Tärkeä osa teollisuuden drone-lennokeita on tietoturva. Sausan Polizzotton mukaan Flight RB5 5G -alustaan pohjautuvaa drone ei saa hakkeroitua tai kaapattua. Drone tietää aina sijaintinsa myös ilman GPS:ää. Tämä toki oli totta jo ensimmäisen polven alustassa, eihän Marsissakaan ole paikannussignaaleja juuri tarjolla.
Flight RB5 5G -alustan referenssimallin voi ostaa ModalAI:ltä. Kehityspaketteja Qualcomm lupaa vuoden viimeisen neljänneksen aikana. Lisätietoja täältä.