ETN pääsi vierailemaan Norjan Hortenissa Norautronin tehtaalla, jossa lisätään nyt nopeasti sähköautojen Easee-laturin tuotantoa. Norautronille kotimainen laturi on jättipotti, sillä tuotantotilaa kasvatetaan koko ajan ja laturituotantoon on tulossa 5060 henkeä lisää.
Easee on hyvä esimerkki siitä, että tekemällä vastuullisia valintoja uusilta teollisuusaloilta löytyy kasvavaa ja kannattavaa bisnestä. Norja ei taatusti kilpaile työvoiman hinnalla juuri minkään maan kanssa, mutta silti Easee säilyy vuonomaassa suunniteltuna ja valmistettuna laitteena.
Easee-laturia myydään Norjassa noin 950 euron hintaan eli Norjan kruunuissa kymppitonnilla. Hinnalla saa pienikokoisen älykkään laturin, jonka maksimiteho on 22 kilowattia. Laturissa on lisäksi modeemi, joten se on jatkuvasti yhteydessä verkkoon. Tämä mahdollistaa esimerkiksi dynaamisen lataamisen silloin, kun sähkö on halvimmillaan.
22 kilowattia ei tietenkään ole mikään superpikalataus nykymittapuulla, mutta silti parhaimmillaan 10 kertaa tavallista töpselisähköä nopeampi. Laite pystyy ottamaan irti sen maksimaalisen tehon, mikä verkosta on kulloinkin saatavissa.
Myös Suomessa valmistetaan kotilatureita. Easeen tapauksessa miellyttää kuitenkin panostus kotimaiseen tuotantoon. Toki Norjan markkinakin on sähköautojen kannalta erittäin kehittynyt, siellä jo pidempään yli puolet uusista autoista on ollut sähköisiä. Norjassa autoilun sähköistymistä on tuettu vahvasti, mutta nyt yhteiskunnan tuki pienenee koko ajan. Tällä ei ole enää hirveästi merkitystä, kun yleinen ilmapiiri on muuttunut niin myönteiseksi.
Norautronin tehtaalla huomio kiinnittyy automaation määrän kasvattamiseen. Jokaiseen työvaiheeseen etsitään tehokkuutta parantavia ratkaisuja. Tämä on käytännössä ainoa keino valmistaa mitään elektroniikkaa kannattavasti. Ja jos tämä onnistuu paljon kalliimmassa Norjassa, on ihme jollei samaan kyetä Suomessakin.
Norautronin linjoilla Easee-laturin tuotantoennätys oli lähes 40 tuhatta laturia kuukaudessa. Kaikki ennätykset paukkuvat nyt tehtaalla käytännössä kuukausittain. Ainoa uhka on komponenttien puute, mutta sekin tuntui norjalaisilla olevan hallinnassa.
Lisätietoja: Norautron