Älypuhelimille ja tableteille on suunnitteilla useita uusia vaatimuksia, jotka koskevat energiatehokkuuden lisäksi kiertotaloutta. Korjattavuus, purettavuus, kestävyys ja kierrätettävyys ovat vauhdilla tulossa uusina vaatimuksina mukaan kaikkiin ekosuunnitteluasetuksiin, sillä nämä ominaisuudet ovat avainasemassa tuotteiden kiertotalouden kehittämisessä, laitteiden käyttöiän pidentämisessä ja ympäristövaikutusten pienentämisessä.
Energiaviraston mukaan myös laitteiden materiaalitehokkuus on jatkossa otettava huomioon. Tämä tarkoittaa esimerkiksi vaatimusta suunnitella helposti korjattavia ja tehokkaasti kierrätettäviä laitteita.
Asetuksen tarkka sisältö ei ole vielä tiedossa, mutta esiselvityksen perusteella ehdotettiin esimerkiksi, että älypuhelimien akkujen tulisi olla helposti irrotettavissa korjattavuuden parantamiseksi. Korjaukseen tarvittavien tietojen ja varaosien tulisi olla saatavilla ainakin ammattikorjaajille. Yleisimmin korjaamista vaativien osien, kuten näyttöjen tai puhelimen takaosan tulisi olla helposti korjattavissa ja/tai vaihdettavissa. Lisäksi käyttöjärjestelmäpäivitysten tulisi olla saatavilla vähintään 5 vuotta, jotta kuluttajien ei tarvitse ostaa uutta laitetta vanhentuneen käyttöjärjestelmän vuoksi.
Vuoden 2021 aikana useat kodinkoneet saivat uuden energiamerkinnän ja uusia kiertotalousvaatimuksia. Seuraavana vuorossa tablettien lisäksi ovat maailman käytetyimmät laitteet, eli älypuhelimet. Aloite matkapuhelinten ja tablettien kestävästä suunnittelusta sisältyi vuoden 2020 kiertotaloutta koskevaan toimintasuunnitelmaan. Energiamerkintäaloite täydentää yllä mainittua ekosuunnitteluasetusta.
Pitkään ja huolella valmisteltu esiselvitys valmistui maaliskuussa 2021. Selvitys sisälsi syväluotaavan analyysin älypuhelimien ja tablettien standardeista, lainsäädännöstä, markkinoista, käyttäjistä, teknologioista, ympäristö- ja talousvaikutuksista sekä suunnittelusta. Julkista palautetta kerätiin vuoden 2021 toisella ja kolmannella neljänneksellä, ja seuraavaksi vuorossa on Euroopan komission sidosryhmille järjestämiä kuulemisfoorumeita syksyn 2021 aikana.