Unohtakaa latausalustat ja muut kömpelöt ratkaisut! Michiganin ja Tokion yliopiston tutkijat ovat kehittäneet huoneen, joka toimii kokonaisuudessaan laitteiden langattomana latausalustana. Tehoa läppäreihin, älypuhelimiin ja muihin laitteisiin voidaan syöttää 50 watin verran.
50 wattia on kova lukema magneettisilla kentillä. Kannattaa muistaa, ettei esimerkiksi Apple pääse vastaavaan tehoon edes omilla latureillaan. Tutkijat ovat esitelleet ratkaisun Nature Electronics -lehdessä ja sen vakuutetaan olevan turvallinen.
Tutkimuksen kirjoittaja, tietotekniikan professori Alanson Sample sanoo, että puhelimien ja kannettavien tietokoneiden lisäksi tekniikalla voidaan ladata langattomasti myös esimerkiksi lääketieteen implantteja tai kodin mobiilirobotteja. Tiimi pyrkii myös toteuttamaan järjestelmän tiloissa, jotka ovat pienempiä kuin huonekoko. Tuloksena voisi olla esimerkiksi työkalupakki, joka lataa sen sisällä olevia työkaluja.
Tokion yliopiston tutkijoiden johtama tiimi esitteli tekniikan tarkoitukseen rakennetussa alumiinihuoneessa, jonka koko on noin 3 x 3 metriä. He latasivat langattomasti lamppuja, tuulettimia ja matkapuhelimia, jotka olivat eri puolilla huonetta.
Järjestelmä on merkittävä parannus verrattuna aiempiin yrityksiin langattomilla latausjärjestelmillä, jotka käyttävät mahdollisesti haitallista mikroaaltosäteilyä tai vaativat laitteita sijoitettavaksi erityisille latausalustoille. Sen sijaan tekniikka hyödyntää johtavaa pintaa huoneen seinillä ja johtavaa napaa magneettikenttien luomiseksi.
Laitteissa täytyy olla käämi, joka pystyy ottamaan magneettikentän generoimaa virtaa. Nämäkelat voidaan integroida elektroniikkaan, vaikkapa matkapuhelimiin. Tutkijoiden mukaan järjestelmä voidaan helposti skaalata suuremmiksi rakenteiksi, kuten tehtaiksi tai varastoiksi, samalla kun se täyttää nykyiset sähkömagneettisille kentille altistumista koskevat turvallisuusohjeet.
Avain järjestelmän toimivuuteen piilee Alanson Sampen mukaan resonanssirakenteessa, joka tuottaa huoneen kokoisen magneettikentän ja rajoittaa samalla haitallisia sähkökenttiä, jotka voivat lämmittää biologisia kudoksia.
Lisätietoja täällä.